Norges kaldeste hus er på Karmøy

Charlotte Nilsen i Åkrehamn på Karmøy i Rogaland bor i Norges kaldeste hus, og får 250.000 kroner av Enova til å rehabilitere boligen.

Enovas landsomfattende kampanje Norges kaldeste hus ble startet i mars og Enova inviterte huseiere over hele landet til å fortelle sine iskalde bolighistorier. Mer enn 1.380 svar kom inn.

- Dette er helt uvirkelig! At jeg ble valgt ut som vinner hadde jeg ikke trodd, sier en overrasket og utrolig glad Charlotte Nilsen (21).

Charlotte Nilsen var intetanende da seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova ringte på med blomster og en sjekk på 250.000 kroner.

Pengene skal gå til etterisolering med god vindtetting og ny ytterkledning på huset, utskifting av vinduer og installasjon av et anlegg for balansert ventilasjon med høyeffektiv varmegjenvinning. Arbeidet skal utføres med rådgivning fra Enova.

12 grader i stua
- Jeg er utrolig takknemlig overfor Enova som har laget denne konkurransen, som gjør at folk som ikke har så god økonomi kan få rehabilitert huset og få ned energikostnadene. Jeg vil si tusen takk også til alle som har stemt på meg, men særlig takk til Enova, sier Charlotte Nilsen.

Charlotte Nilsen bor i huset sammen med sine to små barn, og de to siste vintrene har vært de kaldeste på 30 år, mener eldre folk på Karmøy. I vinter hadde hun varmepumpen innstilt på 30 °C og i tillegg en gassovn på full kapasitet.

- Likevel ble det ikke mer enn 12,5°C i stua, og da satt barna og jeg med dyne på oss i sofaen og så på tegnefilm for å holde varmen.

Etter at Charlotte Nilsen hadde sendt sin historie til Enova, publiserte hun den også på egen Facebook-side ”Familien Nilsen trenger din hjelp”. Der fikk hun flere tusen støttemeldinger.

- Det var overraskende og varmende, sier hun.

Kjelleren under vann
Nilsens hus er bygget i 1938 og hun visste at det var mye som måtte rehabiliteres da hun kjøpte det. Det skulle vise seg at det var i mye dårligere stand enn hun trodde. Etter at hun og familien kom hjem fra en treukers Thailandtur i november 2010 hadde alle vannrør i kjelleren sprukket under sprengkulden.

- Kjellerleiligheten sto under vann, eller retter sagt is, forteller Nilsen.

Punkterte vinduer og dårlig ytterkledning og isolasjon med mangelfull vindtetting har gitt minusgrader på soverommene i annen etasje, og på grunn av dårlig økonomi har familien brukt fugelim for å tette vinduene.

- Vi ønsker ikke å oppleve en slik vinter til, og satser på å få utført rehabiliteringen før fyringssesongen starter. Det kan vi nå, med både penger og rådgivning fra Enova, sier Charlotte Nilsen.

Mange kalde historier
Formålet med kampanjen er å stimulere boligeiere til å redusere energibruken i boligen.

- Vi ønsket at konkurransen skulle skape oppmerksomhet og engasjement rundt temaet rehabilitering av eldre boliger, og det har den gjort. Det var mange kalde historier og stor svarmengde, sier seniorrådgiver Roar Hugnes, prosjektansvarlig for Enova Anbefaler.

- Vi la vekt på søknader med gode historier, og gjerne de som hadde noe ekstra ved seg. I tillegg til å samle ” varme tanker” via venner og Facebook, så juryen på om søkerne hadde vært aktive med å løse ukesoppgaver, laste opp bilder av boligen og synliggjøre strømutgiftene for den kaldeste perioden i vinter.

- Vi valgte Charlotte Nilsen fordi hun hadde en gripende historie å fortelle, der mye hadde gått galt det første året i egen bolig. Likevel viste hun i søknaden at hun har stå på – vilje, og vil satse videre med dette huset, sier Roar Hugnes, som også er juryleder.

Stort behov
- En slik oppgradering som nå skal gjøres hos familien Nilsen er relevant for tusenvis av boliger rundt i landet. Boligeiere kan både få ned strømregningen, få et mer behagelig inneklima og samtidig øke standarden på boligen ved å etterisolere, skifte vinduer og installere balansert ventilasjon med høyeffektiv varmegjenvinning. Det er særlig relevant for den store mengden boliger bygget på 1960-, 70- og 80-tallet, hus som bruker tre ganger så mye energi til oppvarming som hva nye boliger gjør. Dette skyldes ofte dårlig eller mangelfull isolering og tetting, og vinduer som slipper ut for mye varme, sier seniorrådgiver Roar Hugnes i Enova.

Juryen har også plukket ut ni 2. premie vinnere som alle får 10.000 kroner til sentralt styringssystem for varme.

Enova har støtte til alle med store ambisjoner. Rehabiliterer du til lavenergi- eller passivhusstandard, kan du få støtte fra Enova. For dem som ikke vil ta store helhetlige grep, har Enova en tilskuddordning hvor en kan søke om støtte til varmestyring eller ulike oppvarmingsløsninger.

Følgende personer sitter i juryen for konkurransen ” Norges kaldeste hus”:
Roar Hugnes, seniorrådgiver Bolig – Enova SF, juryleder
Astri Eide, markedskoordinator H- Produkter AS
Willy Flermoen, markedssjef NORDEK AS, Divisjon XL-BYGG
Torkel Wæringsaasen, marketingsjef AS Rockwool