Norge i ferd med å få et nytt signalbygg

Tirsdag presenterte Aker gjennom REV Ocean, som Kjell Inge Røkke står bak, planene for byggingen Verdenshavets hovedkontor (World Ocean Headquarters) som skal bli Nordens høyeste bygg på Fornebu. Skyskraperen skal bli hele 200 meter høy og romme 60 etasjer.

Til sammenligning er Norges nåværende høyeste bygg, Nexanstårnet i Halden, 120 meter høyt, fulgt av mer kjente Radisson BLU Plaza Hotel med sine 37 etasjer og 117 meter. Selv om Plaza i sin tid også var Nordens høyeste bygg, blir dette nokså lavt sammenlignet med skyskraperen som nå planlegges på Fornebu. Dermed vil et slikt bygg markere en ny milepel når det gjelder konstruksjoner av denne typen i Norge – og virkelig bli et bygg som markerer seg også i Europeisk målestokk.

Det er selvsagt ikke bare bygget i seg selv som vil markere seg utenfor landets grenser – det vil også institusjonen som skal ta plass i bygget - REV Ocean.

På plass for å bivåne de nye planene var ikke Kjell Inge Røkke selv, men blant annet statsminister Erna Solberg, Bærums ordfører Lisbeth Hammer Krog, Akers konsernledelse og en rekke andre gjester og interesserte. Her fikk de blant annet høre Nina Jensen fortelle om planene de har for bygget og institusjonen REV Ocean.

Nå er det ikke slik at alt ligger åpnet for å starte utbyggingen av ”Det store blå” som bygget kalles. Planen må først godkjennes av kommunen – og det blir nok ikke gjort i en håndvending. Riktignok har ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum uttalt seg i positive ordelag om satsingen - men utbyggingsplanene skal selvsagt gjennom en grundig behandling i kommunen – og flere naboer har allerede stilt seg kritiske til høybygget. Denne utbyggingen vil definitivt bli mye debattert i tiden fremover, og satsingen vil både ha mange som heier på en realisering – men også flere som vil jobbe for å stoppe den.

For byggenæringen vil en slik utbygging definitivt by på mange spennende utfordringer. Det er en meget spenstig konstruksjon den svenske arkitekten Gert Wingårdh har designet – og er noe som garantert vil bli noe å bryne seg på både for rådgiverne og entreprenørene. Klarer man å få alle tillatelser på plass kan vi derfor se frem til en spennende utbyggingsperiode og et sluttresultat som virkelig vil stå frem som et bevis på solid ingeniørkunst.

Reguleringsplanene på Fornebu skal åpne opp for byggingen av et signalbygg av denne typen – så det er definitivt fullt mulig å sikre at utbyggingen vil kunne bli gjennomført. Får man bygget denne skyskraperen begynner det nå å fylles opp med spennende satsinger på Fornebu. Tidligere har man presentert planene for et stort akvarium i området – og med en utbygging av Fornebubanen som stadig kommer nærmere – begynner det virkelig å bli fart på den videre utviklingen av området. Fortsatt skal det også bygges ut en lang rekke boliger i området – så det vil bli store utbygginger på Fornebu i mange år fremover.