Nok en kommuneansatt i Drammen siktet for korrupsjon

En kommuneansatt mann i Drammen er siktet for grov korrupsjon. Politiet mener han har samarbeidet med en kvinnelig kollega som allerede er varetektsfengslet i samme sak.

Begge de to jobber ved byggesaksavdelingen i Drammen kommune. Politiet har etterforsket rundt 30 byggesaker hvor de mener det skal ha blitt betalt bestikkelser fra utbyggere til kommuneansatte.

– Vi ser at den siktede dukker opp i flere av sakene hvor hans varetektsfengslede kollega har vært saksbehandler, sier Ole Johan Brett, leder for øko-teamet ved Sør-Øst politidistrikt til NRK.

Politiet har funnet økonomiske transaksjoner mellom de to siktede og vil fremstille mannen for varetektsfengsling torsdag.

Suspendert fra kommunen

Drammen kommune opplyser at de meldte fra til politiet om saken i oktober i fjor, og anmeldelsen omfattet begge de to som nå er siktet. Pågripelsen var derfor ventet, skriver rådmann Osmund Kaldheim i en pressemelding.

Saksbehandleren blir nå suspendert og avskjedssak igangsatt, opplyser rådmannen.

– Det er ikke flere ansatte som har vært eller er mistenkte i saken, slik kommunen kjenner det, skriver Kaldheim.

Kommunen har varslet at det nå settes i gang flere tiltak, blant annet en ekstern gransking og ulovlighetsoppfølging. Det innebærer at flere utbyggere kan risikere å få pålegg om å rive byggeprosjekter som ikke er lovlig oppført dersom tillatelser er gitt på feil grunnlag.

Utleieleiligheter

NRK har gått gjennom en rekke av byggesakene og funnet ut at det er et gjennomgående trekk at det handler om saker der det søkes om tillatelse til utleieleiligheter. Rådmannen bekrefter også at flertallet av disse søkerne har innvandrerbakgrunn.

– Det ser ut til at dette er personer som har tilknytning til hverandre, sa rådmannen mandag.

Et eldre ektepar har i avhør erkjent at de to ganger har betalt 6.000 kroner kontant til den siktede kvinnelige saksbehandleren.

Den siktede kvinnen ble varetektsfengslet i forrige uke. Hun nekter straffskyld.