Ni til sykehus etter ammoniakk-lekkasje i Ålesund

En lekkasje av ammoniakk ved Tine-meieriet i Ålesund utløste evakuering av sentrum i byen tirsdag morgen. Ni personer ble utsatt for den farlige gassen og fraktet til sykehus.

Lekkasjen ble oppdaget ved 8-tiden, og nødetatene iverksatte med en gang evakuering av flere sentrumsgater. Også hovedveien inn til Ålesund sentrum ble stengt. Et saneringstelt ble satt opp av brannvesenet for å rense personer som var utsatt for ammoniakken.

Direkte rammet

Flere personer ble utsatt for lekkasjen, som oppsto i et kompressorrom. To personer ble påført ammoniakk direkte, mens sju andre ble utsatt for gassen fra lekkasjen. Det var de ansatte ved meieriet som meldte fra om lekkasjen som skal ha oppstått i forbindelse med vedlikeholdsarbeid.

– De som ble eksponert for gass, ble renset på stedet og blir nå tatt hånd om av helsepersonell, sier operasjonsleder Jon Kåre Flo i Sunnmøre politidistrikt til NTB.

– De ni er sendt til Ålesund sjukehus for sjekk. Evakueringen opprettholdes fortsatt. Sanering av området pågår, meldte politiet ved 9-tiden.

Gunstig vind

Lekkasjen og avsperringene forårsaket store trafikkproblemer og køer på innfartsveiene i byen. Vindretningen var imidlertid gunstig og den stikkende gassen ble etter hvert dratt ut over fjorden, opplyser politiet.

Ved 8.30-tiden meldte politiet at lekkasjen var stanset, men at evakueringen og sperringene av sentrumsgatene ble opprettholdt. En times tid senere ble sperringene hevet og trafikken kunne igjen gå som normalt.

Tine Meieriet i Ålesund inneholder dessertfabrikken til Tine og er et spesialanlegg for ultrapasteuriserte produkter som kremer, iskaffe og puddinger. Anlegget ligger midt i sentrum av jugendbyen og tar ifølge bedriftens nettsider imot og bearbeider 18,6 millioner melk i året. Ammoniakk brukes vanligvis på slike anlegg til nedkjøling eller nedfrysing av produkter