Baard Krogshus i BIM Center Norge er allerede i gang med å realisere prosjektet. Et prosjekt som skal munne ut i en omfattende og brukervennlig portal for relevante digitale verktøy og tjenester, bygd på åpenBIM.

- Ni av ti vil ha en søkbar oversikt over tilgjengelige BIM-verktøy

I august gjennomførte buildingSMART Norge en åpen spørreundersøkelse for å finne ut om en samlet norsk byggenæring trenger en søkbar, database for digitale verktøy og tjenester, bygd på åpenBIM. Hele 89 prosent av respondentene svarte ja. 

Nå går buildingSMART, Statsbygg, BIM Center, Norsk Byggtjeneste, Trimble, NTI Cadcenter og coBuilder sammen for å realisere planene.

Ifølge daglig leder Anstein Skinnarland i buildingSMART Norge har mangfoldet av verktøy og tjenester bygd på åpenBIM blitt så stort at en samlet byggenæring absolutt kan dra nytte av en søkbar, kvalitetsikret database over hva som er tilgjengelig av verktøy på markedet, og ikke minst hvordan disse fungerer i forhold til ulike oppgaver i praksis.

– I takt med økende bruk og utbredelse av åpenBIM dukker det også opp stadig flere tilbydere av tjenester og digitale verktøy bygd på åpenBIM. Det er klart at mange da får behov for å kunne finne - og ikke minst forstå - mulighetene som ligger i dagens relevante, digitale verktøy og tjenester, sier Skinnarland i en pressemelding.

Kvalitetssikrede prosesser

Digital samhandling på tvers av fag, roller og systemer - i både byggenæringen og i forvaltningen - krever konsistente og kvalitetssikrede verktøy, løsninger, innholdsressurser og tjenester. Baard Krogshus - daglig leder i BIM Center som skal stå for den praktiske gjennomføringen av prosjektet - er av den oppfatning at en verktøyoversikt kan gi en markant effektivisering av både arbeids- og informasjonsprosessene.

– Skal byggenæringen nå en målsetting om 20 prosent reduksjon i byggekostnadene gjennom digitalisering, er det helt avgjørende at man til enhver tid velger riktig verktøy for alle oppgaver. Mange sliter med å få oversikt over fremtidsrettede og relevante verktøy, enten det gjelder modellering, visualisering, logistikk eller samspill mellom fagsystemer innenfor bygg, eller de respektive økonomisystemene i organisasjonene, sier Krogshus.

Optimale redskaper

Det er Krogshus håp og tro at prosjektet vil gi en helhetlig og komplett oversikt. Å få til det krever imidlertid at både tilbydere og brukere kommer på banen. De som så langt har meldt sin interesse og spyttet inn penger i prosjektet er: Norsk Byggtjeneste, Statsbygg, Trimble, coBuilder og NTI Cadcenter.

– Vi ønsker å bidra til at dette prosjektet blir realisert fordi vi tror at byggenæringen er tjent med å finne verktøyskuffens skarpeste redskaper, uansett hvilken oppgave man måtte stå ovenfor. Dette krever nyansering og spredning av andres erfaringer med de mange forskjellige verktøyene som finnes der ute, sier daglig leder Halvor Jensen i NTI Cad Center.

Felles verktøy for dypere samhandling

Et selskap som har tuftet sine tekniske løsninger på åpenBIM og «buildingSMART Data Dictionary» (bSDD), er det norske dokumentasjonsselskapet coBuilder som har stor suksess i utlandet. Administrerende direktør Lars Chr. Fredenlund mener at for å realisere det potensialet som ligger i dagens åpne standarder, må en samlet byggenæring gjennom praktisk anvendelse synliggjøre den åpenbare nytten som ligger i frie formater.

– For å makte å skape fremtidens byggenæring må det etableres et praktisk anvendbart og felles dataspråk for alle aktører. BuildingSMART er den eneste som kan lede dette arbeidet. For oss er det ytterst gledelig å kunne bringe inn et internasjonalt perspektiv på dagens virkelighet, slik at også andre utviklere av BIM-software får øynene opp for det gigantiske og hungrende markedet utenfor våre grenser. Alle våre verktøy er bygd på - og støtter - buildingSMARTs åpne standarder og det ligger et stort potensial i at flere utnytter de mulighetene som ligger i bSDD og på den måten skaper dypere samhandling og synergier mellom de respektive verktøyene, sier Fredenlund.

Statens egen BIM-pioneer

Statsbygg er en av landets aller største byggherrer. I tillegg er selskapet en stor eiendomsforvalter, og av den grunn en vesentlig del av praktisk, norsk, utøvd bygningspolitikk. Allerede for ti, tolv år siden så Statsbygg potensialet som lå i BIM og tilhørende verktøy, men også de mulige fallgruvene som vaket i overflaten i form av proprietære løsninger og sandkassetankegang.

– I Statsbygg er vi opptatt av at alle våre leverandører har enkel tilgang på den beste BIM-softwaren som finnes til enhver tid, basert på åpne, internasjonale standarder. Det er av den grunn naturlig for oss å bidra med penger og kompetanse for å realisere en kvalitetsikret, dynamisk oversikt over tilgjengelige digitale verktøy, avslutter Diderik Haug, senioringeniør i Statsbygg.