NCC og Rosenlund Kontorbygg møtes nå i retten etter uenigheter i prosjektet Rosenlund Kontorbygg. Foto: Jørn Hindklev

NCC stevnes for titalls millioner kroner

NCC må møte i retten med et krav på titalls millioner kroner fra Rosenlund Kontorbygg etter det trøblete prosjektet Rosenlund Kontorbygg på Lillehammer.

At partene nå møtes i retten kan knapt komme som noen stor bombe. Uforutsette grunnforhold og en kraftig flom bidro til at totalentreprenøren NCC kom særdeles skjevt ut av hoppkanten. Den største leietakeren i bygget, Statens vegvesen, flyttet inn i bygget ett år og åtte måneder forsinket.

Det er GD som nå skriver at partene skal møtes i Sør-Gudbrandsdal tingrett 15. november.

Krav begge veier

Totalentreprenøren NCC har fått rettet et krav på seg på mange titalls millioner kroner. NCC skal også ha framsatt store krav om tilleggsbetaling.

– Det er mange titalls millioner kroner det er snakk om. Tallene er hele tiden i bevegelse, og jeg vil ikke si den eksakte summen, sier advokat Sam Erling Harris fra advokatfirmaet BA-HR, som representerer Rosenlund Kontorbygg AS til GD.

̶  Hvorfor har det vært uunngåelig å havne i rettsalen?

̶   I en entreprisesammenheng er dette en klassing setting der det i forbindelse med sluttoppgjøret både er krav fra byggherre mot entreprenør først og fremst basert på forsinkelser og en del mangler, og så er det en entreprenør som krever tilleggsvederlag for komplikasjoner med tanke på grunnforhold, kommentere Harris til Byggeindustrien.

Han sier at det har blitt jobbet med disse temaene løpende både under prosjektets gjennomføring og etter ferdigstillelse.

̶  Når det gjelder saker er mye løst, men beløpsmessig er det mye som gjenstår som uløst. Det går krav på flere tiltalls millioner kroner både den ene veien og den andre veien. Jeg ønsker ikke å tallfeste Rosenlund Kontorbyggs krav mer eksakt enda, sier han.

Grunnforholdene er kjernen

Et sentralt tema i den videre opprydningen blir grunnforholdene. NCCs advokat, Nils-Henrik Pettersson fra advokatfirmaet Glittertind, sier til GD at avstanden mellom partene er betydelig.

– Kjernen for veldig mange av kravene er knyttet til at grunnforholdene var annerledes enn det som var beskrevet fra Rosenlund, sier han til avisa.

Kommunikasjonssjef Tor Heimdahl i NCC sier til Byggeindustrien at entreprenøren har vært opptatt av å finne en god løsning i prosjekt.

̶  Her har man tydeligvis jobbet en stund med å finne en løsning?

̶ Ja, det stemmer. Nå forholder vi oss til at det blir en rettsak, sier han.

Rettsaken er berammet i perioden 15. november til 2. desember.