Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Foto: Sindre Sverdrup Strand

Næringsministeren: – Uten tilgang til kompetent arbeidskraft så kommer ikke dette til å gå bra

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen beskriver behovet for fagarbeidere i Norge som dramatisk stort.

Torbjørn Røe Isaksen trakk blant annet frem viktigheten av rekruttering av fagarbeidere da han holdt innlegg under Byggedagene 2019.

– I fremtiden blir det større konkurranse om arbeidskraften. Derfor må bransjen gjøre seg attraktiv, og vi må klare å få flere unge mennesker til å velge seg inn på yrkesfagene for å ta et fagbrev, sa Røe Isaksen.

Næringsministeren er fornøyd med at søkingen til både yrkesfagene og til bygg- og anleggsrelaterte fag generelt, fortsetter å øke.

– Det viser at det nytter. I flere år har vi sammen fagforeninger og næringene selv prøvd å skru på synet som lever i noen deler av det norske samfunnslivet – at yrkesutdannelse er en type B-utdanning. Det er det ikke, sa Røe Isaksen.

Han beskriver behovet for fagarbeidere i Norge som dramatisk stort.

– Hvis vi ikke utdanner flere enn vi gjør i dag så vil det være manko om få år. Det at byggenæringen har vært med å dunke inn at fagutdanning er like bra som universitetsutdanning og at et mesterbrev er like bra som en mastergrad, har vært viktig for å snu noe av omtalen av yrkesfag i Norge, sa næringsministeren.

– Det er også viktig at bransjen har jobbet hardt med å rydde opp for å få et seriøst arbeidsliv. Rekrutteringen inn til bransjen blir ikke større hvis alle avisoverskrifter peker på at det er dårlig å jobbe der, selv om man kan være uenig i avisoverskriftene, fortsatte han.

– Det er også viktig at bransjen fortsetter å ta inn lærlinger og på den måten investerer i den norske utdanningsmodellen, fordi det er en investering i fremtiden, understrekte Røe Isaksen.