Nå skal klokka stilles mot sommer

Over store deler av landet kan det kanskje oppfattes som svart humor, men likevel: Fra søndag er det sommer!

De som så ut av vinduet fredag i særlig uheldige landsdeler, registrerte med et sukk at snøen igjen dalte ned. På grunn av småkulingen føyk den sidelengs. Da er det vanskelig å forestille seg at den «offisielle» sommer blir innledet natt til søndag 29. mars klokka 02.00. Da skal klokka stilles én (1) time fram!

Du kan gjerne gjøre det nå du våkner søndag morgen. Bare sørg for å gjøre det da, ellers mister du starten på ett eller annet sportsevenement på formiddagen.

Natt til søndag 25. oktober kl. 03.00 skal viserne stilles én time tilbake. Da er det slutt på sommeren, hvis ikke vær og temperatur har signalisert at det allerede er det.

Fra 1784
Ideen om sommertid ble lansert av Benjamin Franklin allerede i 1784, men det skulle gå mer enn 100 år før forslaget fikk gjennomslag. I 1916 ble sommertiden innført i en rekke europeiske land.

Først ute var Tyskland og Østerrike, som stilte klokkene fram 30. april 1916 kl. 23.00. Her hjemme ble sommertid innført samme år, men vi stilte klokkene først 22. mai.

Senere har tidspunktet for å stille klokka endret seg både når det gjelder dato og klokkeslett. I Europa stilles nå klokkene én time fram den siste søndagen i mars klokka 2. Unntaket er Island som ikke har innført sommertid.

I USA stilles klokka andre søndag i mars - to uker før Europa.

Mister nattesøvn

Regelen «Klokka stilles mot sommeren» er en klassiker for å huske hvilken vei urviserne skal stilles. Eventuelt kan man bruke den engelske varianten «Spring forward. Fall back» - Våren fremover. Høsten tilbake.

Det er ikke alle som liker sommertid. Noen klager på at man mister nødvendig navnesøvn, og er ikke lydhøre overfor argumenter om at timen(e) kan tas igjen i den mørke årstid.

Også i landbruksnæringen er meningene delte. Noen hevder at man ødelegger dyrenes tidsklokker, mens andre mener at lysere og lengre dager er en fordel for dyra.

I Danmark skal det etter sigende finnes en egen landsforening for avskaffelse av sommertiden. Tonga innførte sommertid i 1999, for å være blant de første nasjoner inn i år 2000. Stuntet skulle gi mer PR og øke turistinntektene. Da PR-en tok slutt i 2002, ble ordningen avskaffet.