Nå må politikerne slutte med omkamper i Bjørvika

Miljøpartiet De Grønne (MDG), som er en del av det sittende byrådet i Oslo, har varslet at de ønsker en gjennomgang av utbyggingen rundt det nye Munchmuseet (Lambda-prosjektet) i Bjørvika, og vurderer om byggingen skal stoppes og eventuelt heller se på en utvikling av det eksisterende museet på Tøyen. 

I fjor høst ønsket byrådet, med AP i spissen en grundig gjennomgang av Deichmanske i Bjørvika – for å få en full gjennomgang av fremdrift og kostnader. Det endte med at prosjektet fortsetter, med noen mindre justeringer. Nå tar MDG til orde for en ny gjennomgang – denne gang av Munchmuseet. Som kjent er dette prosjektet også i full gang – og man er kommet et godt stykke på vei med grunnarbeidene. Det er også inngått flere andre kontakter, og nye utlysinger er på gang. Utbygger, Kultur- og idrettsbygg (KID) i Oslo kommune, gikk før helgen ut med en invitasjon til informasjonsmøte rundt den store råbyggentreprisen som snart skal kontraheres.

Det vil naturligvis få enorme konsekvenser om man skulle bestemme seg for å stoppe prosjektet nå. Aftenposten skriver tirsdag at en slik stopp av prosjektet vil kunne koste hele 1,5 milliarder kroner – samt at man selvsagt får flere års utsettelse av realiseringen av et nytt hjem for de viktige Munch-verkene.

Det er uheldig at det på ny skapes usikkerhet rundt gigantprosjektet. Det var etter lang tids tautrekking innen Oslo-politikken man i 2013 sikret flertall for bygging av det nye Munchmuseet – og samtidig sikret en utvikling av Tøyen-området hvor museet ligger i dag. Det er også kjent at utbyggings- og driftskostnadene for utbyggingen har steget opp gjennom årene, men det skal ikke være kommet inn nye opplysninger som tilsier en sprekk nå. At man ønsker en ny gjennomgang vil dermed kunne skape unødige forsinkelser i en fremdrift som synes å holde god fart.

Nå ser det ikke ut til at en stopp av prosjektet vil få noe politisk flertall i bystyret. Det bør det selvsagt heller ikke få. Om noe uforutsett skulle være på gang regner vi med dette vil bli løpende informert om av utbygger.

Det kan ikke være slik at man skal snu opp ned på tidligere vedtak og igangsatte prosjekter selv om man nå er kommet i maktposisjon i bystyret. Denne avgjørelsen ble vedtatt av et sittende flertall, og det er ikke noe som rettferdiggjør en ny omfattende gjennomgang og den usikkerhet det skaper. Å stoppe prosjektet vil selvsagt være nærmest utenkelig så langt man er kommet i prosessen nå. Å kaste halvannen milliard ut av vinduet kan ikke et ansvarlig byråd sitte og se på. Vi regner derfor med at byrådslederen raskt vil stoppe en omfattende prosess rundt dette nå.