Daglig leder og gründer i Tooler.no Åsgeir Helland leier ut verktøy på 7-Eleven og via nett. 7-Eleven på Torshov i Oslo er blant de tre kioskene som er piloter.

Nå kan du leie verktøy på 7-Eleven eller få det kjørt rett hjem

Gründerbedriften Tooler.no vil ta delingsøkonomien inn i byggenæringen. Sammen med blant andre Makita og Reitan Gruppen tester de nå ut utleie av verktøy via nett. Utstyret kan du hente selv på 7-Eleven eller få det kjørt rett hjem.

Gründer og daglig leder Åsgeir Helland i Tooler.no er på vei inn på 7-Eleven på Torshov, men i dag er det verken pølser, kaffe eller avis som står på menyen.

Helland skal levere en stikksag på batteri som er bestilt av en kunde i nabolaget.

– Vi ønsker å treffe forbrukeren som ønsker å gjøre ting selv hjemme. Det kan være førstegangsetablereren som ikke har så mye verktøy, eller personer som ønsker å supplere med spesialverktøy til et hjemmeprosjekt, sier Åsgeir Helland.

Forbrukermarkedet

Med andre ord er det ikke proffene gründerbedriften Tooler.no først og fremst skal nå.

– Nei, det er det ikke. Men håndverkere får jo også muligheten til å supplere om det er ekstra trykk på jobb og de trenger ekstra verktøy for en kort periode, sier Helland.

Gründerne har begynt i det små, men det er ingen lettvektere de har fått med seg i testperioden som ble satt i gang for godt og vel en måned siden.

Både Reitan Gruppen, Makita, Essve og Innovasjon Norge har vært delaktige i start up-prosjektet. Foreløpig kan man hente verktøy på tre 7-Eleven-butikker i Oslo, Torshov, Sagene og Carl Berner.

Grundig forarbeid

Tooler.no har gjort et grundig forarbeid før tjenesten ble lansert for noen uker siden.

– Nordmenn kjøper mye som man trenger sjelden. Det tar mye plass, det er dyrt og kanskje kjøper man dårlig kvalitet som gjør at man må kaste verktøy etter kort tid. Derfor gikk vi ut på gata for å spørre forbrukeren hva som skal til for å leie i stedet for å eie, sier Helland.

Etter utallige timer og dager utenfor en rekke Oslo-butikker og -kiosker, var det noen svar som gikk igjen:

  • Det må være enkel booking på nett.
  • Utstyret må være av god kvalitet
  • Det må virke hver gang.
  • Forbruker må få god veiledning for bruk
  • Verktøyet må være tilgjengelig i nærmiljøet når man har bruk for det.

– Med disse punktene på plass, begynte vi å bygge tjenesten baklengs fra kundens perspektiv. Vi tok tidlig kontakt med Reitan Gruppen som var veldig positive til å teste det ut, og både Makita og Essve var også positive til å være med på dette, sier Helland.

Makita: Spennende konsept

Daglig leder Stian Braata i Makita Norge. Foto: Makita.no

Hos verktøysprodusenten Makita Norge har de tro på gründerbedriften.

– Vi synes konseptet er spennende fordi de ønsker å leie ut profesjonelt verktøy til den uprofesjonelle brukeren. Verden blir ti ganger enklere om du har et ordentlig verktøy å jobbe med, sier daglig leder i Makita Norge, Stian Braata.

30 typer verktøy

De tilbyr per dags dato rundt 30 typer verktøy til Tooler beregnet på oppussingsprosjekter, men ifølge Braata kan sortimentet enkelt justeres etter behov.

– De har tilgang til alt vi selger, men vi må begynne et sted og så får vi endre porteføljen i takt med etterspørselen. I første omgang går det mest i sager, driller og bormaskiner, men vi ser også muligheter på sikt til å tilby hageredskap som kjedesager og lignende for kunder som har egne hus og litt hageplass, sier Braata som utleiemodellen kan åpne ett nytt marked for Makita.

– I utgangspunktet henvender vi oss ikke til gjør-det-selv-brukeren, men i Norge kjøper mange kvalitetsverktøy, og dette er en god mulighet til å vise verden at det på sikt kan lønne seg å investere i en drill eller en sag som koster litt mer enn 399, sier Braata.

Hardt arbeid

Åsgeir Helland i Tooler.no er forberedt på at det kreves mye hardt arbeid for å lykkes med nyetableringen.

– Det er ikke bare å trykke på en knapp, så går dette av seg selv. Vi må bygge et nytt marked som ikke har eksistert tidligere, og det krever mye i oppstartsfasen. Men vi får flere og flere besøk på nettsidene våre og antall utleier øker for hver uke som går. I tillegg har vi fått en del forespørsler fra andre aktører for bruk av teknologiplattformen vår til egen virksomhet, sier Helland.

- Jeg jobber natt og kvelder, så foreløpig har ikke jeg merket det store trykket. Men det er et spennende nytt tilbud, sier Ylber i 7-Eleven-kassa om verktøyutleien.