Stian Reinholdtsen og Øysten Knudsen under onsdagens utdeling i Warzawa.

Nå kan denne Vesterål-entreprenøren kan kalle seg Europas beste bedrift

Øksnes Entreprenør fra Vesterålen i Nordland gikk onsdag til topps i kåringen European Business Awards.

– Det er jo fantastisk å bli valgt ut blant så mange gode bedrifter. Det betyr at vi har gjort mye rett på vår vei, sier markedsdirektør Frank-Robert Skogli til Byggeindustrien.

Han er stolt over prisen.

– Vi er rett og slett europeiske mestere i vår katergori, og det er fantastisk, sier Skogli.

120.000 bedrifter

European Business Awards er en kåring der mer enn 120.000 europeiske bedrifter konkurrerer mot hverandre på tvers av bransjer.

Øksnes Entreprenør gikk helt til topps i hovedkategorien for bedrifter som omsetter for mellom 250 millioner og 1,5 milliarder kroner i året.

– Det har vært knivskarp konkurranse med europeiske bedrifter fra en rekke bransjer, så det er en utrolig prestasjon at vi, som en entreprenørbedrift med tilhold nord for Polarsirkelen, står igjen som vinnere til slutt, sier Skogli.

Lang vei frem

Det har vært en lang vei å gå frem til prisen. Øksnes Entreprenør har først gått gjennom en grovsortering av 120.000 bedrifter, for deretter å bli nøye utvalgt blant 2.753 bedrifter i Norge.

Prosessen førte til at de ble kåret til Norges beste bedrift i sin klasse, som ga plass i den europeiske finalen.

Daglig leder i Øksnes Entreprenør, Stian Reinholdtsen, mener det nesten er uvireklig at entreprenøren fra Vesterålen går til topps.

–  Vi er jo enkle folk, men det er kanskje den ærligheten vi kommer med som gjør at vi vinner, sier Stian Reinholdtsen i en pressemelding.

– Jeg får et enormt behov for å takke de som står i allslags vær og står på for å bygge det kundene våre har bestilt. Det er laget som vinner, og det er takket være et fantastisk lagspill at dommerne lar oss stikke av med hovedpremien, legger han til.

Omsatte for nesten 250 millioner

Øksnes Entreprenør omsatte i 2018 for nesten 250 millioner kroner, og hadde en driftsmargin på syv prosent.

Det er godt over bransjesnittet.

– Vi har tålmodig bygget opp bedriften over flere år. Vår styrke er at vi er her i nord, og målet er å være best på å bygge boliger, kaier og industribygg som tåler et arktisk klima. Vi har en ekstrem lojalitet til kvalitet i selskapet, og kravene vi stiller til hverandre bygger lojalitet. Folk slutter ikke her, de er stolte av bedriften sin. Vi er venner og familie som bryr oss om hverandre, og det gir utslag i gode leveranser, sier Reinholdtsen i meldingen.

Under finalerunden i Warzawa måtte bedriften gjennom en lang intervjurunde, der dommerpanelet kunne spørre om akkurat det de ville.

Gullstandarden for forretningsdrift

I juryen sitter et uavhengig utvalg av forretningsledere, politikere og representanter fra akademia.

Sjefen for European Business Awards, Adrian Tripp, har følgende kommentar til Øksnes Entreprenørs seier:

- Øksnes Entreprenør har møtt gullstandarden for forretningsdrift ved å vinne denne prisen. De er et sterkt eksempel på et selskap som har møtt konkurransen på en utmerket måte, og oppnådd stor suksess. Samtidig har de klart å gjøre en positiv forskjell for samfunnet rundt dem. De fortjener suksessen, og vi ønsker dem lykke til videre.