Nå flytter musene inn for vinteren

Mange boliger er svært attraktive for mus og rotter.

Det advarer skadedyrbedriften Anticimex i en pressemelding onsdag.

– Hus, fritidsboliger og uteskjul er ofte godt tilrettelagt for å ta imot mus og rotter. De får egen inngang, tak over hodet og god mat, sier Jens Galby i Anticimex.

For eksempel kan en vedstabel som plasseres langs en yttervegg fort fungere som en trapp til et vindu eller en lufteventil. Vedstabelen er i tillegg et skjulested for musen om den skulle være i fare, heter det i pressemeldingen.

– På befaring er vi alltid på utkikk etter hvor gnagerne kommer inn. Det kan være gjennom sprekker i grunnmuren, hull i bekledningen under panelet eller direkte gjennom lufteventiler og vinduer. En mus trenger kun en åpning på fem til syv millimeter for å komme inn, sier Galby.

Det er i oktober og november, når utetemperaturen synker, at musene gjerne trekker inn i boliger, skriver Anticimex i meldingen.

Småskogmus og storskogmus er de vanligste artene. Når musene først har kommet seg inn i skjul, hytter eller bolighus kan de lage reder i isolasjonen eller andre beskyttede steder.

De kan spre salmonella og tarmbakterier, og de medfører skitt og lort når de bygger rede. Hvis de dør inne i huskonstruksjonen, kan det også resultere i vond lukt, heter det i pressemeldingen.

Det er, ifølge meldingen, flere tiltak som hindrer musene å komme inn i huset.

– Det viktigste er å sørge for at huset er tett. Et godt tips kan være å sette mobilene på selfie-funksjon og filme oppunder kledningen. Da vil du fort oppdage hvor det er glipper eller hull, sier Galby.

For å tette hull og sprekker, anbefaler skadedyrbedriften å bruke egnet netting, byggeskum eller silikon, eventuelt også musebånd eller børster i sprekker under dører.

Hvis man likevel har fått mus i hus, anbefaler Galby sjokoladepålegg eller peanøttsmør i musefellen. Han advarer mot å bruke gift, da det kan gi døde og råtnende gnagere inne i veggene.