Foto: Jason Lee ReutersFoto: Jason Lee ReutersFoto: Stringer/china ReutersFoto: China Stringer Network ReutersFoto: Damir Sagolj ReutersFoto: Damir Sagolj ReutersFoto: Damir Sagolj ReutersFoto: Damir Sagolj ReutersFoto: Jason Lee ReutersFoto: Jason Lee ReutersFoto: Damir Sagolj ReutersFoto: Damir Sagolj ReutersFoto: Jason Lee ReutersFoto: Jason Lee Reuters

Minst 44 omkom i Tianjin-eksplosjon

Dødstallet etter eksplosjonene i Tianjin har steget til 44, og minst 520 er skadd, melder det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Minst 12 brannmenn er blant de 44 som ifølge myndighetene er bekreftet omkommet etter onsdagens eksplosjoner i havneområdet i millionbyen Tianjin nordøst i Kina.

Mer enn 60 av de skadde skal være alvorlig skadd, ifølge lokale myndigheter i Tianjin.

Sjokkbølger

De to eksplosjonene, som rystet byen der det bor 15 millioner mennesker, sendte sjokkbølger gjennom bygningsblokker flere kilometer unna. Ødelagte konteinere ble kastet rundt som fyrstikker, flere hundre biler har blitt ødelagt, og flere av bygningene i det store havneområdet er utbrent, opplyser øyenvitner.

– Jeg sov da våre vinduer og dører plutselig ristet kraftig idet vi hørte eksplosjoner utenfor. Jeg trodde først det var et jordskjelv, forteller Guan Xiang, som bor rundt 7 kilometer fra eksplosjonsstedet.

Av frykt for hva som fortsatt måtte være igjen av farlig gods, valgte myndighetene å trekke ut alle brannmannskaper i morgentimene.

Påvirker ikke

En talsmann for havnen i Tianjin hevder at ulykken ikke vil påvirke driften av det som er en av verdens travleste konteinerhavner.

– Havnen opererer som normalt. Vi er ikke berørt, sa talsmannen.

Ifølge den kinesiske TV-kanalen CCTV var det en last med sprengstoff som gikk i lufta en halvtime før midnatt lokal tid onsdag.

Eksplosjonen forårsaket en voldsom ildsøyle og trykkbølge som kunne kjennes flere kilometer unna. 30 sekunder senere fulgte en ny og enda mer kraftig eksplosjon.

Lager

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua var det en lagerbygning med farlig gods som først gikk i lufta.

Styrken i den første eksplosjonen skal ha tilsvart rundt 3 tonn av sprengstoffet TNT, mens den andre eksplosjonen tilsvarte hele 21 tonn TNT.

Selskapet Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics er ifølge Xinhua eier av lagerbygningen der ulykken skjedde. Selskapet reklamerer på sin hjemmeside med at de er spesialister i å håndtere farlig gods. Årsaken til onsdagens ulykke er ikke kjent.

Det oppholder seg til vanlig et mindre antall nordmenn i Tianjin, men ifølge Utenriksdepartementet foreligger det ingen opplysninger om at noen av dem ble rammet av eksplosjonen.