Miljøorganisasjonene som saksøker staten for gruveavfallsdumping i Førdefjorden, mener kostnadene er altfor høye.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Miljøorganisasjoner mener det er for dyrt å saksøke staten
Søksmålet mot staten for gruvedumping i Førdefjorden koster Naturvernforbundet og Natur og Ungdom millioner. Det strider med internasjonale avtaler, mener de.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Det er et brudd på Århuskonvensjonen, som slår fast at befolkningen har rett til å få prøvd beslutninger som påvirker miljøet uten at det blir uoverkommelig dyrt, skriver Naturvernforbundet i en pressemelding.
– Dette er et demokratisk problem, sier leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet.
Miljøorganisasjonene er i gang med å saksøke staten for at de tillot dumping av gruveavfall i Førdefjorden, noe de mener er et brudd på en rekke norske og EØS-rettslige miljøkrav. Dette vil koste mer enn tre millioner kroner bare i advokatbistand og sakkyndig bistand, ifølge Naturvernforbundet, og det betyr at de må avvise mange andre viktige saker.
– Slik burde det ikke være. Fjordsøksmålet er den første saken hvor vi virkelig kan få prøvd myndighetenes praksis med å tillate omfattende og alvorlig forurensning av naturen, sier Gulowsen og NU-leder Gina Gylver.
Organisasjonene mener norske myndigheter oppgir for lave beløp for å holde seg til konvensjonen.
– Ifølge regjeringens rapport om konvensjonen (side 30) koster det bare 5000 kroner å prøve en miljøsak for domstolene. Det står i stor kontrast til de reelle kostnadene. Den norske domstolsadministrasjonen anbefaler å ha 600.000 kroner for å ta en sak én dag for retten, sier Gulowsen.
Han peker på at nabolandene Sverige og Danmark har henholdsvis særegne miljødomstoler og miljønemnder.