Mener boligpriser tvinger folk fra byen

Leieboerforeningen mener boligprisene i storbyene er blitt så høye at helt vanlige folk tvinges til å bo andre steder.

 

- Det har vært en eksplosjonsartet utvikling i boligprisene. Folk som jobber for eksempel i skolesektoren, blir nødt til å pendle kanskje både to og tre timer for å komme til jobben, slik prisene har utviklet seg, sier leder i Leieboerforeningen Lars Aasen til NRK.

En nyutdannet lærer med rundt 300.000 kroner i årslønn og studielån på slep, vil normalt kunne låne rundt 700.000 kroner i banken. I hele Oslo og Akershus var det nylig kun fem leiligheter til denne prisen. Alle var små studenthybler. -

Barnehageansatte, folk i skolene og politi er alle nødvendige i en by. Hvis vi ikke klarer å skaffe disse bolig, så vil heller ikke byen fungere, sier Aasen. Foreningen beskylder regjeringen for å ha glemt Soria Moria-erklæringen der det loves bygging av flere tusen lavinnskuddsboliger, studentboliger og ikke-kommersielle utleieboliger med statlige tilskudd. Stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) innrømmer at de rødgrønne har langt igjen til målet og at tiden nå er inne for ta et tak innen boligpolitikken.