VM-arenaen Maracanã er proppfull av avansert teknologi (foto: Schneider Electric).

Maracanã - en av verdens smarteste fotballarenaer

Kontroll- og overvåkingsanlegget til Maracanã stadioni Brasil er ett av de mest moderne i sitt slag og gjør den berømte VM-arenaen til en av verdens mest energieffektive og sikre fotballarenaer.

Teknologien til idrettsarenaen hvor blant annet finalen under fotball-VM i Brasil skal spilles, er levert av Schneider Electric.

Tre tusen lysarmaturer i et monumentalt belysningssystem, 17 heiser, 12 rulletrapper, 292 toaletter, 60 barer samt mer enn 500 energimålere og elektriske vern styres fra ett og samme sted: kontroll- og overvåkingsrommet på Journalist Mario Filhos stadion, også bedre kjent som ”Maracanã”.

I tillegg til sanntidsovervåkingen av energiforbruket på fotballarenaen styres også andre funksjoner fra dette rommet: belysning, ventilasjon, eksosutslipp, luftkondisjonering, strømaggregater, UPS-er, adgangskontroll, brannalarmsystem, CCTV-kameraer og all hydraulikk.

Smart arena

I samsvar med de internasjonale standardene som FIFA stiller krav om, har Schneider Electric og partnere utviklet et automasjonsprosjekt basert på et intelligent nettverk. Prosjektet omfatter integreringen av ulike systemer og tar hensyn til mer enn 36 000 variabler.

- Maracanã er nå på en eksklusiv liste over verdens smarteste stadioner. En teknologisk arkitektur som tillater håndtering av enorme mengder sanntidsdata gjør det enklere å ta velbegrunnede beslutninger raskere og mer effektivt, sier João Carro Aderaldo, VP Partner Business i Schneider Electric Brazil i en pressemelding fra Schneider Electric.

Energieffektiv

Belysningen i Maracanã-komplekset blir styrt av systemer som bruker DMX- og KNX-protokollene. I tillegg til integreringen i nettverket, håndterer de også forhåndsprogrammerte belysningsscenarier, med mulighet for ulike farger. De behandler også samtidsfeilmeldingene fra de overvåkede systemene ved å vise nåtidsdata i enhver situasjon, og sender alarmmeldinger når grenseverdiene er overskredet.

Dette gjør driften på Maracanã stadion sikrere og mer effektiv. Spredt rundt på stadionet er det installert 300 moderne automasjonstavler som bruker åpne kommunikasjonsprotokoller. I tillegg til å gjøre integreringen av alle systemer og prosesser lett, fører dette til energibesparelser opp til 36 %.

Vannsystemet på Maracanã er også prosjektert for å styre og redusere vannmengden som er brukt på toalettene. For å forebygge lukt, brukes ventiler som automatisk slipper ut vann med lengre intervaller når arenaen ikke er i bruk. Det motsatte skjer under fotballkampene.

Sikker

Schneider Electric har også levert sikkerhetssystemet til Maracanã. Det omfatter HD-kameraer og smarte overvåkingssystemer med bildelagring. Det integrerte overvåkingssystemet bruker ett og samme grensesnitt til både videoopptak, områdejusteringer og adgangskontroll. Bildelagringssystemet analyserer overvåkingsdata, og markerer mistenkelige situasjoner automatisk, Alarmmeldinger sendes til driftspersonalet kun når det skjer noe som vekker mistanke. Gjennom dynamikkanalyse og sanntidsdata kan avvik fortløpende identifiseres, og tas hånd om for å gjøre miljøet på Maracanã tryggere.

Schneider Electric har også stått for leveransen av alt utstyr for elektrisk distribusjon, innmating av mellomspenningsenergi, transformatorer, ulike busser for distribusjonstavler og sikringsskap, samt distribusjon av lavspenning til ulike områder.