Mål om EU-ja i 2015

Europabevegelsen har satt ned et bredt utvalg for å utrede norsk EU-medlemskap. Målet er ny folkeavstemning i 2015.

Utvalget skal ledes av Norges Rederiforbunds tidligere president Elisabeth Grieg. Hun sier til Dagens Næringsliv at fraværet av EU-debatt i Norge er skremmende.

Nestleder i utvalget er det mektige Fellesforbundets tidligere leder Kjell Bjørndalen. Også Norges delegasjonsleder under EU-forhandlingene i 1994, Eivinn Berg, administrerende direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen og HSH-direktør Vibeke H. Madsen er blant medlemmene i utvalget.

Grieg sier at selv om det over tid har vært et jevnt nei-flertall i befolkningen, så er det «litt feigt at vi ikke tar diskusjonen».

Med en ja-andel nede i 30 prosent i den siste Norstat-målingen, mener Grieg at det vil være realistisk å jobbe for en ny EU-avstemning i 2015.

Hun tror at både Europabevegelsens utvalg, og regjeringens gjennomgang av EØS-avtalen, vil munne ut i en ny EU-debatt her i landet.

Leder i Nei til EU, Heming Olaussen, sier til DN at han ikke kommer til å sove dårlig om natten av initiativet fra Europabevegelsen. Han mener det bør komme et tredje alternativ på banen, nemlig at «Norge er best tjent med å klare oss uten både EU og EØS».