<p>Husqvarnas arkitektsamarbeid med norske MAD resulterte i en marihønefarget Automower og et hus av aluminium, som minner om en kongle.</p><p></p>Dette er det finske bidraget ved Päivi Meuronen.Dette er det tyske bidraget ved arkitekt Jürgen Mayer H.Dette er det svenske bidraget ved arkitekt Thomas Sandell.

MAD designer hus til robotklipper

Arkitektkontoret MAD har fått i oppdrag av Husqvarna å designe et eget hus til robotklipperen Automower. (Bildekarusell)

Robotgressklipperne dukker opp i  stadig flere hager. For mange blir robotene mer enn en gressklipper, og ofte gir eierne dem navn og egne små hus, heter det i en pressemelding fra Husqvarna.

Husqvarna ba arkitektkontoret MAD, samt fire andre anerkjente arkitektkontorer i Nord-Europa, om å designe sitt eget hus til deres robotklipper Automower.

Husqvarna har produsert robotgressklippere i 19 år, og i dag finnes de stillegående robotgressklipperne i hager rundt om i hele verden.

I sol og regn, i hager med trær og med blomsterbed, søger disse robotklipperne for at huseier ikke trenger å sette sin fot utenfor døren. Dessuten virker det som om robotgressklipperen vekker følelser hos folk.

Mange blir så knyttet til gressklipperen sin at de til og med bygger spesielle hus der de kan ”bo” og parkere. Ikke fordi det er nødvendig, men fordi de vil, ifølge pressmeldingen.

Utfordret arkitektene

Trenden med å bygge hus til klipperne inspirerte Husqvarna til å spørre fem av de beste arkitektene i Nord-Europa om de ville tegne hvert sitt hus til Automower. Dessuten ville Husqvarna at de skulle sette sitt preg også på selve gressklipperen.

Arkitekt Kurt Singstad i MAD.

I Norge gikk spørsmålet til arkitektkontoret MAD, representert av arkitekt og partner Kurt Singstad. Resultatet ble et hus og en Automower som har en historie å fortelle.

Husqvarnas arkitektsamarbeid resulterte i en marihønefarget Automower og et hus av aluminium, som minner om en kongle.

Singstad forteller at MAD valgte konglefiguren fordi en furu- eller grankongle kan ligge på en hvilken som helst gressplen om det er store trær i nærheten, og sånn sett vil det aldri være fremmed når det plasseres i hagen.

– Ved å gjøre robotgressklipperen om til noe som allerede hører hjemme i hagen – en marihøne – og lage et hus som også minner om et objekt som kunne ligget på plenen fra før, skapes en link mellom høyteknologien og vårt daglige liv som gjør det kjent og trygt. De kunne vært karakterer hentet ut fra en barnebok.

Alle tegninger, bilder og instruksjoner nødvendig for å bygge MADs hus er å finne på husqvarna.no/house/.

Selv de med ti tommeltotter skal kunne ha mulighet til å få et arkitekttegnet hus til sin Automower. I april auksjoneres huset bort på Lauritz.com sammen med MADs spesialdesignede Automower, der fortjenesten vil gå til Architecture for Humanity. De fleste av de andre arkitektenes hus og robotgressklippere kommer til å auksjoneres bort på samme webside.