Offentlige innkjøp er ingen enkel oppgave

Den norske staten er en enorm innkjøper, og handler hvert år inn varer og tjenester for ufattelig store summer. Ofte går dette bra - men det gjøres dessverre også innimellom noen uheldige vurderinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Feil valg rundt vektig av kriterier er ofte gjengangeren som kan skape problemer – det samme med hvor godt man faktisk makter å undersøke aktørene som ligger an til å bli valgt.

De siste dagene har det vært mange nyhetsoppslag rundt Luftambulansetjenestens innkjøp av operatør, og flere av flyene står nå bakken i nord.

Selskapet Babcock Scandinavian AirAmbulance er valgt som operatør til fordel for Lufttransport i Nord-Norge, som har utført denne tjenesten gjennom mange år. I konkurransen ble pris vektet 40 prosent og kvalitet 60 prosent. Den valgte aktørens vinnertilbud kom inn som nummer fire på kvalitetskriteriet, men var så billig at dette oppveide kvalitetsrangeringen – de var 47 millioner billigere hvert år enn konkurrenten – og vant gigantkontrakten. Slike valg har vi også sett tidligere – og det kan gå bra - men det kan også gå galt.

Som offentlig innkjøper har man selvsagt et enormt ansvar. Man skal på den ene siden forvalte fellesskapets verdier på en best mulig måte – altså at man skal få mest mulig igjen for pengene – som da innebærer at man skal gå for løsninger som har en fordelaktig pris. Samtidig må man sikre å få en god kvalitet for pengene som investeres. Spørsmålet er hva da som er godt nok sett opp mot prisen man kan eller er villig til å betale. Nettopp denne balansekunsten i utlysingen av en konkurranse – og ikke minst vektingen av tilbudene som kommer inn er nettopp hva som skiller de beste innkjøperne fra de som ikke alltid treffer. Å sikre at fellesskapet får et best mulig produkt, til en riktig pris. Her må man opptre varsomt – regelverket for offentlige anskaffelser er på mange måter rimelig enkelt og oversiktlig – men det er samtidig mange fallgruver - og de involverte vet som regel å ha med seg skarpskodde advokater innen faget om noen forhold skulle ligge åpne for tolkning – noe det ofte gjør. Kommer man feil ut i en offentlig anbudskonkurranse, kan oppdragsgiver raskt havne i et dilemma, der man kan risikere rettsaker og erstatningsansvar uansett hvilken vei man går videre.

Derfor er det også veldig viktig at konkurransene er tydelig utformet, med klare evalueringskriterier – og ikke minst at man bruker mulighetene som ligger inne til å undersøke aktørene som er med i konkurransen. Det er mange saker fra byggenæringen som har klare likhetstrekk med luftambulanse-saken – kjernen ligger i hvor langt man er villig til å vektlegge kvalitet i forhold til en fristende lav pris. Det finnes nok av eksempler på at laveste pris kan bli dyrest om man ikke gjennomfører de riktige valgene.

Powered by Labrador CMS