Harald Kynningsrud og Pål KynningsrudFra mottakelsen ved hovedkontoret i Halden.Harald Kynningsrud og kona KirstiPål Sanne leder prefab-divisjonen i Kynningsrud.Det Norske BlåseensembleEva Kynningsrud Dobbing Harald Rønneberg.Henning KvitnesLandshövding Lars Bäckström i Västra Götaland.Fylkesvaraordfører i Østfold, Siv Henriette Jacobsen.Ordfører Thor Håkon Edquist i Halden.Ole EvenrudMaria Haukaas MittetDet ble også tid til et lite talk-show.Rein AlexanderAlexander RybakFamilien KynningsrudFra familiedagen i Uddevalla. Foto: KynningsrudFoto: KynningsrudFoto: KynningsrudFoto: KynningsrudFoto: KynningsrudFoto: KynningsrudFoto: KynningsrudFoto: KynningsrudFoto: KynningsrudFoto: KynningsrudFoto: Kynningsrud

Kynningsrud med stor feiring av 70-årsjubileet

Kynningsrud kan i sommer feire hele 70 år i virke, og dette ble i helgen behørig feiret i Halden og ved prefab-fabrikken i Uddevalla. 

Kynningsrud-konsernet står nå sterkere enn noen sinne. De omsetter for rundt to milliarder kroner i året og er rundt 800 ansatte. Kynningsrud står på fire bein, Kynningsrud Prefab, Kynningsrud Fundamentering, Kynningsrud Eiendom og kranvirksomheten Nordic Crane Kynningsrud.

Hele konsernet var godt representert under jubileumsmarkeringen 19. og 20. august. Feiringen startet fredag i Halden. Her var en rekke ansatte og samarbeidspartnere invitert til mottakelse ved hovedkontoret, festforestilling og middag.

Kjente artister
Rundt 370 personer deltok på dette arrangementet, som var spekket med god underholdning. På scenen i Brygga Kultursal sto blant annet Det Norske Blåseensemble, Henning Kvitnes, Maria Haukaas Mittet, Alexander Rybak, Rein Alexander, Ole Evenrud, og ikke minst Eva Kynningsrud Dobbing, datter til styreleder Harald Kynningsrud, og bysbarnet Harald Rønneberg, som ledet gjestene gjennom den innholdsrike festforestillingen.

På scenen var også en rekke gratulanter, som landshövding Lars Bäckström i Västra Götaland, fylkesvaraordfører i Østfold Siv Henriette Jacobsen og ordfører Thor Håkon Edquist i Halden. Disse ga virkelig inntrykk av en fremoverlent virksomhet og en sterk bidragsyter i lokalmiljøene hvor selskapene er representert. Det hersket liten tvil om at konsernet og familien Kynningsrud har betydd og betyr mye for Halden.

Lørdag var det klart for familiedagen ved fabrikken i Uddevalla, hvor rundt 1.500 personer deltok. Her var det blant annet lagt opp til en rekke aktiviteter utendørs og konsert ved Tommy Nilsson, Danny Saucedo, Alexander Rybak og Partypatruljen. Her ble showet ledet av Joachim Lindroth (VD i Kynningsrud Prefab AB) og Eva Kynningsrud Dobbing.

Tredje generasjon
Kynningsrud AS ledes i dag av tredjegenerasjon Kynningsrud, Pål Kynningsrud, sønn av Harald Kynningsrud.

Det er Harald Kynningsrud som i stor grad har bygget opp konsernet slik vi kjenner det i dag, men det var hans far, Bjarne Kynningsrud, som startet eventyret i Halden.

Det var i etterkrigsåret 1946 byggmester Bjarne Kynningsrud startet virksomheten som gjennom årene skulle utvikle seg til dagens konsern. På denne tiden skulle landet gjenoppbygges etter krigen, og i tillegg til byggevirksomheten etablerte Bjarne også maskinentreprenørvirksomhet. Han fikk i oppstartsårene god hjelp av kona Solveig. I 1967 ble den første kranen kjøpt inn. Bjarne falt bort i 1970 som 49-åring og eldstesønnen Harald tok som 21-åring over den lokale bedriften i Halden. De var da rundt 10-12 ansatte. Han har dermed stått i spissen for utviklingen siden og valgte å satse på mobilkraner, montasje av betongelementer og peling/spunting. Dette innebar satsing i et større geografisk område på Østlandet. I 1977 etablerte Harald Bj. Kynningsrud AS, som i dag er Kynningsrud AS.

Oppkjøp
Bj. Kynningsrud AS vokste fort gjennom oppkjøp og organisk vekst fra 70-tallet, og markedsområdet ble utvidet til å dekke Norge og Sverige. I 1997 etablerte Kynningsrud egen fabrikk for produksjon av betongelementer i Uddevalla i Sverige. Med Fredrikstad og Uddevalla som utgangspunkt åpnet det seg store muligheter i et stort marked. I 1994 kjøpte Kynningsrud Norfund i Trondheim. Dette var en viktig strategisk investering og markedsandelen økte til ca. 35 prosent. Med base i Fredrikstad og Trondheim åpnet hele Norge seg som marked for Fundamentering. I 2000 ble Veidekke hovedaksjonær i fundamenteringsvirksomheten.

Kynningsrud har drevet med eiendom siden 1980, og siden 2001 har Eiendom vært satsningsområde sammen med Prefab, Fundamentering og Kran. I dag er organisasjonen etablert i Halden og Uddevalla. Kynningsrud Eiendom kjøper, utvikler og legger til rette for utleie og salg. I dag omfatter divisjon Eiendom nesten 60.000 kvadratmeter næringslokaler og 250.000 kvadratmeter tomteareal i begge land.

Kranavdelingen har vært i stadig vekst siden 70-tallet og fokuset har hovedsakelig vært rettet mot Østlandsområdet i Norge i tillegg til Sverige. I 1998 kom den karakteristiske grønnfargen. For å møte konkurransen fra store, europeiske aktører fusjonerer Kynningsrud Kran med Stangeland Kran i 2008 og etablerer Nordic Crane Group. I sommer bestemte imidlertid de to selskapene seg for å gå tilbake til sitt gamle ståsted og delte virksomheten mellom seg.

Selskapet står i dag stødig, og Pål Kynningsrud leder nå både konsernet og Kynningsrud Eiendom, og er klar for å bringe selskapet videre fremover.