Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kontrollkomiteen vil granske Stortingets byggesprekk

Kontroll- og konstitusjonskomiteen vil granske byggeprosessen på Stortinget som ender på minst 1,8 milliarder kroner.

Komitémedlem Michael Tetzschner (H) mener en rekke spørsmål må besvares. Ifølge VG har komiteen gått inn for at prosjektet skal granskes.

– Nå er nok denne utgiften på to milliarder et unngåelig faktum. Men var dette byggeprosjektet i det hele tatt nødvendig? Var det sett på alternativer? Har Stortinget hatt tilstrekkelig informasjon da det ble bevilget penger? Hvorfor var overskridelsene så uunngåelige? Vi må se dokumentasjon for behovs- og løsningsbeskrivelsene. Slike spørsmål som vil måtte bli besvart, sier Tetzschner, som er nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Startet med kontorbygg
Prosjektet handlet opprinnelig om rehabilitering av et kontorbygg til 400 millioner kroner, men ble utvidet til å omfatte bygging av en tunnel til stortingsgarasjen som medførte at kostnadene økte til 1,1 milliarder kroner.

I fjor sprakk kostnadene med 300 millioner kroner, og nå er det klart at ytterligere 400 millioner skal betales. Regningen ligger dermed an til å komme på 1,8 milliarder kroner.

Gransker hele prosessen
Tetzschner sier kontrollkomiteen i denne saken fungerer som ordinær budsjettkomité. Granskingen vil starte med de første vedtakene som ble gjort, og så følges prosessen helt fram til dagens situasjon.

– Vi ønsker blant annet å komme til bunns i hvorfor Stortinget ikke overlot til Statsbygg å lede byggingen av det som nå er blitt et skandaleprosjekt i Oslo sentrum, sier han.