Deltakerne i Birkebeinerrittet er vant til gjørme og søle. I år ser det lysere ut for tørre og flotte forhold enn på lenge...

Klart for Birken uten gjørmebryting?

For den trofaste Birkebeinerdeltaker, har de siste årenes Birkebeinerritt vært synonymt med gjørme og skitt. Nå kan meteorologene nesten gå så langt som å love oppholdsvær.

Hørt det før? Ja. Og helt rosenrødt er det visstnok heller ikke i år, ifølge statsmeteorolog Aurora Stenmark.

– De er de nærmeste dagene ser best ut, og det kan bli et væromslag fredag, med litt regn mot helga. Men det starter i sør, så kommer det an på hvor fort det flytter seg nordover. Litt vått kan det bli, truer meteorologen til yr.no.

Her kan du for øvrig lese mer om hvorfor det er så vanskeligfor meteorologene å varsle regnbyger.

Uansett skinner nå sola over Birkebeinertraseen. Fredagsbirkebeinerne kan vente seg flott vær og det ligger an til at løypa skal holde seg bra.

─ Vi har hatt noen utfordringer i ballettbakken, der mye av underlaget forsvant med flommen tidligere i sommer. Men det er nå fikset og er i orden. Det er også steinete i Djuposet, men dette er tross alt et terrengritt, sier informasjonsansvarlig for Birkebeinerarrangementene Ingunn Kleven Rønningen til yr.no.

Bruk de siste dagene til å pakke sekken med innholdet rittreglementettilsier. Da bør du komme deg greit over fjellet selv om det skulle regne og blåse surt.

Ta også en siste sjekk på den tekniske tilstanden på sykkelen. Da er du ett skritt nærmere en god sykkelopplevelse over fjellet.

* Stram alle skruer. Syklene brukes ofte i omgivelser der det rister godt og da kan skruer løsne.

* Sjekk dekk og slanger. Hvis dekk og/eller slanger er slitt og gamle er sjansen for punktering utrolig mye større.

* Juster gir og bremser, og pass på at det er nok igjen av bremseklossene og at bremseklossene er tilpasset vått føre.

* Sjekk at krankarmene går lett rundt.

* Sjekk at det ikke er slark i navene.

* Sjekk at hjulene er rette.

* Sjekk at kjedet er renset og oljet

* Bruk sykkelolje ut i fra føreforholdene