Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / SCANPIX

Kjempebøter til private som pusset opp svart

Flere privatpersoner som har pusset opp boligene sin svart har fått bøter og inndragning på opp til 400.000 kroner av Øst politidistrikt.

Det er Romerikes Blad (krever innlogging) som forteller om minst fire, fem privatkunder hvor politiet har avslørt bruk av svart arbeidskraft til oppussing av boliger etter at de pågrep en rumensk bedriftseier.

– Vi har skrevet ut flere forelegg på bruk av ulovlig arbeidskraft. Vi mener de har fått renovert hus og leiligheter for en billig penge. Disse foreleggene er i størrelsesordenen 50.000-100.000 kroner, opplyser politiadvokat Mathias Emil Hager i Øst politidistrikt til RB.

– Siden det er snakk om ulovlig arbeid har politiet inndratt en sum tilsvarende verdiene av arbeidet, uten at det blir fratrekk på hva kunden allerede har betalt for jobben. Sammen med foreleggene er det totalt snakk om cirka én million kroner, legger han til.

Avisen skriver også at to av kundene har vedtatt bøtene. For den ene betyr det et forelegg på 100.000 kroner og en inndragning på 300.000. Dette kommer på toppen av det han allerede har betalt svart, og det han må ut med for å gjøre oppussingen forskriftsmessig. Firmaet skal ha gjort både tømrer-, rørlegger- og elektroarbeid.

– Saker som dette vil få en allmennpreventiv effekt. De som velger å bruke ulovlig arbeidskraft vil måtte betale mye mer enn de normalt ville gjort hvis de brukte lovlige selskaper til å utføre jobben på en korrekt måte, sier politiadvokaten til RB.