Beitstadsundbrua. Illustrasjon Statens vegvesen

Kinesisk entreprenør truer med rettssak dersom de blir vraket

Kinesiske Sichuan Road and Bridge Group (SRBG) sier at de vil vurdere rettslige skritt dersom de blir vraket i konkurransen om Beitstadsundet bru i Nord-Trøndelag.

Det var kinesiske SRBG som lå best an ved anbudsåpning for den nye brua på fylkesvei 17. Deres anbud på 277 millioner kroner lå over 40 millioner kroner under PNC Norge sitt tilbud.

Kort tid etter anbudsåpning gikk fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) ut i Trønder-Avisa og varslet at de ville ekskludere det kinesiske tilbudet med bakgrunn i at de kun har plikt til å vurdere tilbydere fra EU, EØS og land Norge har en handelsavtale med.

Nå forteller kineserne til Dagens Næringsliv at de forventer at deres tilbud blir godtatt, og at en vraking av tilbudet kan ende i rettssak. Prosjektleder Lu Wei i SRBG går så langt som å kalle det «en ren diskriminering av kinesiske selskaper» i en e-post til DN.

«En slik prosess går ikke an når vi først har vært invitert inn i en normal anbudsrunde. Vi vurderer rettslige skritt som trolig vil bety utsettelser for prosjektet,» skriver han til avisen.

Prosjektlederen forteller også at de kinesiske selskapet har forsøkt å få til et møte med Mevassvik, men at forespørselen ble avvist.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har tidligere sagt til Byggeindustrien at han synes det hadde vært ryddigere om nasjonalitetsbegrensninger hadde vært bakt inn i anbudspapirene fra starten av.