Kaviarfabrikken får bevaringsutmerkelse

Mandag får Kaviarfabrikken i Henningsvær utdelt Kulturminnefondets plakett for godt bevaringsarbeid.

Da dagens eiere, Venke og Rolf Hoff, tok over det gamle industriminnet i 2006, sto det til forfall. Gjennom ønsket om å dele kjærligheten til kunsten med omverdenen, ble det søkt Kulturminnefondet om tilskudd til istandsetting av Kaviarfabrikken. I to omganger har de fått støtte, og i dag er Kaviarfabrikken kjent langt utover Henningsvær og Nordland.

- Prosjektet står sterkt i både økonomisk, sosial og kulturell verdiskaping. Vi ser at framtidig bruk av kulturminnet er avgjørende for bevaring, og når eierne lykkes i å ivareta kulturhistoriske verdier, resulterer dette som regel i næringsutvikling som gir lønnsomhet, og dermed muligheter for å holde kulturminnet i stand også i framtida, sier direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen.

Kaviarfabrikken ble bygget i 1950-årene da Mathilde Bordewichs produksjon av kaviar og lofotpostei trengte større lokaler. Fabrikken er sterkt forankret hos lokalbefolkningen, før som en viktig arbeidsplass og nå som et vellykket kunstgalleri, kulturarena og selskapslokale.