Knapphullet Foto: Kim Müller/Ivar KvaalKnapphullet Foto: Jan EldegardKnapphullet Foto: Jan EldegardKnapphullet Foto: Kim Müller/Ivar KvaalKnapphullet Foto: Kim Müller/Ivar Kvaal

Kandidat til Betongtavlen: Knapphullet

Knapphullet er en av kandidatene til Betongtavlen 2016.

Knapphullet ved Sandefjord er en av kandidatene som kan vinne Betongtavlen 2016.

Dette skriver juryen om Knapphullet:

Knapphullet er en hytte, eller rettere et lite overnattingsanneks til en hytte med oppholdsrom, seng, baderom og wc-fasiliteter som er lagt ca. 30 meter fra hovedhytta. Annekset er plassert inn mellom busker og trær. Det lille husets form reflekterer det faktum at taket er del av en gangforbindelse med oppholdsareal på taket, som fører videre ned til en bakenforliggende fjellkolle.

Den plasstøpte konstruksjonen med tak med knekte sider, gulv og benker er uført med svært høy kvalitet på en byggeplass i en fjellsprekk som har utfordret både byggherre og entreprenør. Huset er ett stort rom hvor sengen har fått en sentral plassering hengende fra betongtaket med en fantastisk utsikt til skjærgården ved Sandefjord. En lang betongbenk med flere sengeplasser strekker seg innenfra og ut, og binder uterommet sammen med rommet innenfor. Endeveggene er i glass men for å få enda mer lys inn i rommet er det laget en sliss i betongtaket som slipper lys inn i inngangspartiet ved fjellskrenten. Et nett fungerer som hengekøye i overlyset.

Det karakteristiske taket er støpt i 270 mm vanntett lys betong som er forankret ned i bakken og med syrefaste stag 4 m inn i fjellet. Det er ingen understøttelser i utkragingen og dette skaper en visuell letthet i betongkonstruksjonen. Huset vil ligge der i tiår etter tiår og motstå vær og vind på sin egne beskjedne måte i fjellsprekken.

Knapphullet viser på en forbilledlig måte hvordan en forholdsvis lite prosjekt kan vise hvordan betongens egenskaper kan utnyttes på en teknisk, estetisk og miljøvennlig fremragende måte.

Knapphullet:
Byggherre: Karine Denizou og Svein Lund
Arkitekt: Lund Hagem arkitekter
RIB: Estatikk
Entreprenør: STAKS
Ferdigstillelse: 2014
Aeal: 30 m2