Illustrasjonsfoto

Justisdepartementet vil bygge fengsler i moduler

Justisdepartementet vil ha standardiserte modulfengsler når regjeringen legger fram en ny plan for utbygging og avvikling av norske fengsler neste år. Arkitektprofessor er skeptisk.

De store byene på Vestlandet, Østlandet og i Agder skal prioriteres i fengselsutbyggingen av standardiserte nybygg, skriver Bergens Tidende.

Professor ved Arkitekt- og designhøyskolen i Oslo, Beate Hølmebakk, er imidlertid skeptisk til ideen om å bygge fengsler i moduler.

– Hvis man bare stabler boenheter oppå hverandre, uten nødvendig omsorg for hvordan helheten fungerer sosialt for både ansatte og innsatte, ender man opp med ren oppbevaring, sier Hølmebakk.

Professoren mener likevel at moduler gjør byggeprosessen enklere og mer økonomisk, men mener faren er at man får bygninger som ikke bidrar til rehabilitering av de innsatte.

– De prosjektene jeg har sett av modulbygninger så langt, har ikke imponert meg i så måte, sier Hølmebakk.

Stortingsrepresentant for Høyre og medlem av justiskomiteen, Hårek Elvenes, sier til NTB at standardisering av bygg er vanlig i andre sektorer, blant annet i Forsvaret.

– Det er ikke byggemåten som er avgjørende fengslene vil fungere, men at behovene ivaretas gjennom gode planløsninger, sier Elvenes.