OLYMPUS DIGITAL CAMERALNS skaffer seg viktig TBM kompetanse ved Røssåga kraftverk. Foto: Ådne HomleidDet cirka 250.000 kvadratmeter store området på Åsland, hvor TBM-entreprenøren ved Follobaneprosjektet vil ha sitt riggområde, begynner å ta form. Foto: Ådne HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: HomleidFoto: Homleid

«Jern-Erna» har fått opp farten

Tunnelboremaskinen ved Røssåga kraftverk har fått opp farten. På det meste har TBMen boret mer enn 50 meter på en dag.

Ifølge LNS og TBM-leverandøren Robbins hadde Røssåga-prosjektet i juni en total produksjon på 843 meter.

– LNS hadde en jevn og god produksjon fra 185 til 214 meter per uke. Det er veldig bra ikke minst med tanke på geologien de driver i, sier Sindre Log i Robbins til Byggeindustrien.

Administrerende direktør Frode Nilsen i LNS bekrefter at «Jern Erna» er i godt driv.

– Det har gått bra i det siste. Vi har kommet inn i forventede geologiske forhold og da klarer vi en inndrift på 4-5 meter i timen, forteller han.

Forrige uke hadde LNS rekordproduksjon på 239,4 meter, med beste dagproduksjon på hele 54 meter.

Sindre Log er imponert over jobben LNS gjør ved Røssåga-prosjektet.

– LNS begynner å få ordentlig grep på dette. De driver effektivt og har god kontroll. Forutsatt at geologien er som beskrevet ser jeg ingen stor grunn til at inndriften skal gå noe særlig ned fremover, sier han.

TBMen ved Røssåga har nå tre kilometer igjen på drive. Frode Nilsen håper de nå er ferdig med de største utfordringene.

– Vi har hatt en ganske bratt lærekurve i dette prosjektet og vi har hatt en god del utfordringer. Når man bruker TBM er man blant annet mye mer avhengig av at de geologiske forutsetningene stemmer. Når det er sagt er vi veldig fornøyd med inndriften vi klarer nå, sier Nilsen.