Inviterer til fransk byggefest

Den franske fagmessen Batimat forventes å trekke omtrent 400.000 gjester til messeområdet Paris Nord Villepinte utenfor den franske hovedstaden. 350 av dem tar turen fra Norge.

Byggevaremessen Batimat 2013 går av stabelen i løpet av arbeidsuken den første hele uken i november (4.-8. november). Messen trekker enorme mengder arkitekter, entreprenører, byggherrer og forhandlere for å stille ut, prate om, og først og fremst se på det siste innenfor faget.

Nytt av året er at messen er flyttet fra sine tidligere lokaler i Porte de Versailles til nye lokaler i Paris Nord Villepinte, og at to relaterte messer, Interclima+Elec og Idéo Bain, arrangeres sammen med den større byggevaremessen.

Nytt og større

Årets Batimat er større enn noen gang. Interclima+Elec, som tar for seg energieffektivisering i bygg, og den litt mindre baderomsmessen Idéo Bain gir den allerede store messen enda mer å by på til et enda bredere publikum.

3.000 utstillere skal dekke messens fire hovedtema:

  • Energieffektivisering og lavenergibygg
  • Tilgjengelighet og brukervennlighet i bygninger
  • Fremtidige bygg og arkitektur
  • IT-teknologi i byggenæringen

 

Nesten halvparten av disse utstillerne kommer langveisfra. Tre til fire utstillere har meldt sin interesse fra Danmark, men fra de andre landene i Norden har det vært stille. Likevel forteller messepromotør Josephine Sconza å se omtrent 350 norske besøkende på messen. I alt kommer 1.350 besøkende fra de nordiske landene.

– Vi vet ikke helt hvorfor det er så få utstillere fra Norden, men hvis vi ser på vanlige besøkende, har de nordiske landene et høyere antall besøkende per capita enn andre europeiske land, sier Sconza.

Norsk superstjerne

De norske gjestene på Batimat innehar mange forskjellige roller i byggebransjen i Norge, men i alle fall én gruppe er godt kjent og forventet.
Tidligere i mai ble det kjent at det norske arkitektkontoret Snøhetta skal holde en presentasjon på messen.

Arkitektene stiller tradisjonelt mannsterke til Batimat, og utgjør sammen med rådgivere halvparten av alle Batimat-deltakere.

Snøhetta-arkitektene har ikke røpet noe av programmet ennå, men Josephine Sconza kan fortelle at messen har forespurt presentasjoner av de to franske Snøhetta-prosjektene Lascaux Caves og Annecy Congress Center, samt minnespaviljongen for 11. september i New York.

Snøhetta er én av 40 arkitekter som har takket ja til invitasjon til Batimat. Selv om en stor andel av utstillerne kommer fra andre land enn Frankrike, kommer kun 15 av de besøkende arkitektene langveisfra.

– Vi er veldig fornøyde med å få Snøhetta til Batimat. De er en god aktør som vi mener fortjener å få profilert seg på messen. Snøhetta har også gjort mange flotte prosjekter i Frankrike, og har blant annet vunnet en pris for Annecy Congress Center, forteller Josephine Sconza.