Karl Arne Jespersen Kjededirektør Mesterhus Norge. Foto: Skjalg Bøhmer Vold / Mesterhus
Karl Arne Jespersen Kjededirektør Mesterhus Norge.

Innlegg: Vi må venne oss til høyere rente

Etter halvannet år med sjokkbehandling av Norges Bank med stadige rentehevinger, er de fleste enig om at nå er rentetoppen rett rundt hjørnet. Dette er gode nyheter, men like gode nyheter er det selvsagt ikke at renten skal forbli på dette nivået gjennom hele 2024.

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Innlegg av:

Karl Arne Jespersen – Kjededirektør i Mesterhus.

En hel generasjon har vent seg til at det nesten var gratis å låne penger, men dit kommer vi forhåpentligvis aldri tilbake igjen. Hvorfor det? Jo, en nullrente er ikke nødvendigvis feil, men er som regel et tegn på at noe er galt med økonomien.

Det er frykten for høyere rente fremover som skremmer kundene, ikke rentenivået i seg selv.

Mange blir urolig når renten går mye opp over kort tid. Men rentenivået er ikke spesielt høyt i et historisk perspektiv. Mange av oss har kjøpt bolig til både 6, 7 og 8 prosent rente uten at det opplevdes kritisk. Utfordringen nå har vært usikkerhet om hvor renten skal stoppe. Derfor er det gode nyheter at rentebanen ser ut til å nå toppen.

Vi må tilpasse oss
På samme måte som kundene våre etter hvert vil venne seg til høyere rente, må bransjen gjøre det samme. Til syvende og sist er det prisen på boligen som betyr alle mest. Det har vært mye fokus på økte byggekostnader de siste årene. Dette er en utfordring for bransjen vår. Vi må nå gjøre det vi kan for å bygge mer effektivt og utnytte kvadratmeterne bedre. Dette betyr gjerne mindre boliger, men med samme innhold. Fokus fremover må være å øke produktiviteten gjennom hele byggeprosessen. Her har bransjen vår enda mye å gå på.

Mangel på tomter presser prisene
Det er selvsagt riktig at byggekostnaden gjennom pandemien har økt betraktelig, men den gode nyheten er at inflasjonen i vår bransje nå ligger under den generelle prisstigningen.

Den viktigste årsaken til økte boligpriser gjennom de siste tiårene er mangel på tomter. Siden 2000 har bruktboliger økt 3,5 ganger i hele landet og i Oslo og Bærum er den seksdoblet. Til sammenligning har byggekostnaden økt 2,5 gang. Årsaken er enkel – Tilbudet har vært lavere enn etterspørselen, og det er mangel på tomter som først og fremst driver prisen opp.

Kommunene må gå i seg selv
Nå må myndighetene gjøre sin jobb for at vi ikke skal få et for stort press på boiligmarkedet når markedet tar seg opp igjen. Det reguleres alt for få områder for gode familieboliger i hele landet og reguleringsarbeidet går for seint. Ja faktisk er det ikke uvanlig med 5-10 års reguleringstid i enkelte kommuner. Vi risikerer at planene er foreldet og ikke treffer markedet når de ferdigstilles.

Vi skal komme oss igjennom dette
Ingen andre bransjer er bedre til å tilpasse seg enn byggebransjen. Når markedet for nybolig faller er vi gode til å snu oss mot nye markeder. For vår del er det gjerne rehabiliteringsmarkedet, et marked som er oppsiktsvekkende stabilt i Norge. I tillegg har vi i Mesterhus og Mestergruppen satt ENØK som en av våre viktigste oppgaver fremover. Vi har en historisk mulighet til å utnytte ledig kapasitet til ENØK satsing nå, men da trenger vi at regjeringen sørger for gode støtteordninger for forbrukerne.

På to år bygger vi 30 000 for få boliger. Salget vil komme i gang igjen og da er det svært viktig at vi har nok prosjekter å jobbe med og at vi har klart å holde på folkene våre gjennom denne perioden.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatternes regning.

Powered by Labrador CMS