Administrerende direktør Michael Anthony Curtis i .
Foto: Loopfront
Innlegg: En forsyningskrise banker på døren. Det betyr at vi må skjøtte ressursene bedre.
Krig og konflikt kommer nå på toppen av energikrise, klimakrise og matvarekrise. Norge må nå for alvor forberede seg på å håndtere et uforutsigbart Europa. Første grep bør være å forvalte ressursene smartere enn vi gjør i dag.
Innlegg av:
Michael Curtis, administrerende direktør i Loopfront.
Invasjonen av Ukraina vil prege forsyningslinjene i overskuelig fremtid – en invasjon som kommer i kjølvannet av en verdensomspennende pandemi, strømkrise og en ventet matvarekrise. Lite skulle vi tro at dette bare var begynnelsen. Konsekvensen er at vi for alvor må fremskynde omstillingen mot mer ombruk, utslippskutt og selvforsyning.
Mangel på byggematerialer vil påføre oss store samfunnsøkonomiske tap
Norge bør være beredt på at prisveksten vi har vært vitne til i høst vil forplante seg til videre i økonomien. En bransje som for alvor begynner å se konturene av dette er bygg- og anleggsnæringen.
Allerede før invasjonen av Ukraina har vi vært vitne til en eksplosiv vekst for blant annet treverk; bare mellom juli 2020 til juli 2021 økte trelastprisene med hele 65 prosent. Det rammer Norge som importerer viktige innsatsfaktorer som foredlet tre, aluminium og glass.
Eksplosive priser på byggematerialer fører ikke bare til at private husholdninger må ut flere hundre tusen ekstra for å pusse opp eller kjøpe bolig. I verste fall vil også utbyggingsprosjektene i samfunnet for øvrig stoppe opp. De kostnadene kan bli høye å bære på sikt.
Den gode nyheten er at vi har mye å hente på å forvalte ressursene bedre.
Ombrukskartlegging vil gagne både klima og økonomi
Bygg- og anleggsnæringen genererer årlig over 2 millioner tonn i avfall. I tillegg kaster norske forbrukere kaster opp mot 200 lastebiler med brukte møbler – hver eneste uke. Dette er ressurser som kan få nye anvendelsesområder fremfor å bli brent og kastet slik de gjør i dag. En forutsetning er imidlertid at både offentlig og privat sektor investerer i ombrukskartlegging for å få innsikt i ombrukspotensialet i ressursene vi har.
Ved hjelp av ombrukskartlegging kan utbyggere skaffe oversikt over en rekke egenskaper ved byggematerialer og møbler. Loopfront gjør dette ved hjelp av QR-koder slik at det så enkelt som mulig skal være mulig å gjenbruke disse i etterkant. Satt på spissen kan hver eneste flis og spiker som er brukt kartlegges og bli gjenstand for gjenbruk i ettertid. Ikke bare er det smart for å forhindre klimautslipp, men også mer økonomisk for utbygger som kan redusere behov for nye innkjøp.
Ved hjelp av ombrukskartlegging kan vi med andre ord bruke ressursene mer økonomisk, styrke forsyningssikkerheten og kutte i egne klimautslipp.
Mer ombruk gjør oss mindre sårbare for kriser
For første gang på flere tiår får vi kjenne på kroppen hvordan krig destabiliserer handelen i Europa. Dette rammer særlig for Norge som en liten, åpen økonomi. Derfor er det på høy tid at vi ser på hvordan kan vi kan begrense skadeomfanget fra kriser som forårsaker volatilitet i prisene.
Å ombruke og redesigne ressursene mer enn vi gjør i dag bør være et første steg for å lykkes med dette.
Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.