Administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, Julie Brodtkorb. Foto: MEF
Administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund, Julie Brodtkorb. Foto: MEF

Innlegg: Beskytt de som holder Norge åpent

Å angripe en brannkonstabel mens han slukker en brann er fullstendig uhørt. Det vil sannsynligvis gi streng straff og sterk moralsk fordømmelse. Likeså om du slår politi, helsearbeider eller NAV-ansatt i tjeneste. Men å slå en brøytebil-sjåfør som rydder våre gater, er visst ikke så farlig.

Innlegg av:

Julie Brodtkorb, administrerende direktør i MEF.

11. februar i år gikk en sint mann på Røyken til fysisk angrep på en brøytebil-sjåfør i tjeneste. Nok et døgn med enorme snømengder krevde innsats fra hundrevis av maskinførere landet rundt.

De fleste fikk gjøre jobben sin i fred, mens vi andre i takknemlighet ventet på at gatene skulle bli ryddet og kjørbare.

I en videosnutt i ulike medier, kan hele Norge se hvordan en sint nabo river opp døren og regelrett slår sjåføren. Bildene er ubehagelig, og du trenger ikke mye fantasi for å forstå at dette er en traumatiserende hendelse for et menneske på jobb i samfunnets tjeneste.

Saken blir selvsagt politianmeldt. Noen uker senere kommer reaksjonen: Ingen siktelse. Ingen ytterligere straffeforfølgelse. Ingen utsikter til at mannen må sone noen uker slik at alle andre får se at denne type adferd er fullstendig uakseptabel og ikke får skje uten alvorlige konsekvenser.

Nei, det hele ender i et forelegg på latterlige 10.000 kroner. Jeg reagerer sterkt på hvor lite alvorlig politiet synes å mene en slik handling er.

Dersom noen angriper en offentlig tjenestemann på oppdrag, vet alle at reaksjonen er og skal være knallhard. Vi vil ikke og kan ikke akseptere at de som ivaretar ulike deler av samfunnets beredskapstjenester skal føle seg truet. Derfor er straffereaksjonene i øverste sjikt. Det gir sterke signaler og har preventiv virkning.

Å holde veiene åpne i en vinternasjon handler også om beredskap. Brannbilen skal fram, likeså ambulanse og politi. Samfunnet skal vite at mens du og jeg sover trygt gjennom natten, er det noen der ute som sørger for at Norge er åpent og kjørbart natta gjennom og neste morgen.

Derfor er et angrep på en brøytebil-sjåfør et angrep på oss alle. Vi skal ha null toleranse for slik samfunnsfiendtlig adferd. En bot på 10.000 kroner sender ikke et slikt signal, nei det er nesten tvert imot.

Vi håper ikke politiets reaksjon på volden mot sjåføren handler om at de ikke ser dette yrket like viktig som sitt eget. Dessverre har ikke brøytebilsjåføren adgang til å anke straffen, heller ikke tredjepart. Vi sørger derfor for at det blir reist en sak for å få en erstatning til sjåføren.

Saken følges opp av to viktige grunner: For det første skal alle norske brøytebil-sjåfører vite at vi står opp for dem. Denne vinteren har mange opplevd alt fra stygg språkbruk til at det kastes isklumper og i Røyken at sjåføren blir slått.

Dernest vil få synliggjort at du opptrer ikke slik med de som ivaretar samfunnets samlede beredskap. Å holde Norge åpent – også når naturen gjør det utfordrende – er fundamentalt i en nasjon med mye vær og vinter. De som sørger for dette, skal få gjøre det i trygge rammer og med samfunnet i ryggen.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.