Mariya Simon og Josefine Smith Brekke.

Mariya Simon og Josefine Smith Brekke.

Innlegg: Bedrifter og myndigheter må sette gjenbruk høyere på agendaen

Miljøorganisasjonenes rapport om tiltak innen håndtering av den pågående plastkrisen ble i forrige uke overrakt til Klima- og miljøministeren. Rapporten fokuserer tungt på reduksjon av avfall hos forbrukeren og resirkulering som løsning, men også gjenbruk blir nevnt for å få ned plastforsøplingen.

Innlegg av:

Mariya Simon, prosjektleder i Looping og har over ti års erfaring fra byggebransjen. Hun er utdannet i innovasjonog bærekraft og sitter i styret i Nordre Follo MDG.

Josefine Smith Brekke, operasjonelt ansvarlig i Looping og sitter i styret i Circular Packaging Cluster. Hun er utdannet innen forretningsutvikling og statsvitenskap og opplært som Climate Reality Leader i regi av Al Gore.

Emballasje er kanskje ikke det man tenker på først når man tenker på en byggeplass, men dessverre er det både mye engangsplast, trevirkeavfall, papp og generelt unødvendig overemballering som kun brukes en gang. De samme byggematerialene blir i dag emballert om igjen og om igjen mellom produksjon, transport, lagring og frem til de blir brukt. En stor del av denne emballasjen holder ikke mål i beskyttelse av byggematerialene og dermed kommer det også en stor andel svinn. I tillegg er denne emballasjen ofte av så dårlig kvalitet for formålet, at den ofte ender opp som “energiplast” – avfallsbransjens grønnvaskingsord for forbrenning.

Looping sitt forretningskonsept bidrar til at bruken av engangsplast i bygg- og anleggsbransjen går ned, ved at vi erstatter den med ombruksemballasje. Vi lager emballasjen én gang, leier den ut og reparerer den hvis det trengs. Kundene våre er de som har valgt å ta på seg ledertrøyen innen det grønne skiftet i vår bransje. Sammen med dem har vi redusert plastbruken betydelig, helt uten offentlige virkemidler.

I en tid der vi ser økende fortetting i byene og betydelige investeringer i store anleggsprosjekter, må bygg- og anleggsaktivitet skje med tydelige krav til klima, miljø og sirkularitet som sikrer energieffektivitet, avfallsreduksjon og lavere ressursbruk.

Det offentlige spiller en sentral rolle som kjøper av varer og tjenester i mange bransjer, inkludert bygg- og anleggsbransjen, der staten alene handler for 500 milliarder kroner. For å gjøre det lettere å praktisere gjenbruk har myndighetene to klare virkemidler de kan bruke:

Straff den plasten som ikke kan gjenbrukes med en større avgift. Bedrifter må få insentiver til å benytte leiemodeller og gjenbruk. Det bør ikke holde med en liten avgift til Grønt Punkt og dermed slippe unna ansvaret for forsøpling gjennom levetiden til produktet.

Legge gjenbruk som førstevalg i offentlige anbud. Anbudspraksisen legger i dag opp til innkjøp. I valget mellom å leie og kjøpe, bør førstnevnte sammen med gjenbruk ikke bare foretrekkes, men være påkrevd så lenge det finnes en løsning.

Bygg- og anleggsbransjen står for omlag 40 prosent av klimagassutslippene i verden, og i Norge stod den for 29 prosent av alt avfall i 2020. Til sammen snakker vi om mer enn to millioner tonn med avfall fra norsk byggeaktivitet – mer enn industri, private husholdninger og tjenesteytende næringer.

Et av bærekraftsmålene er å redusere avfallsmengden betydelig gjennom forebygging, reduksjon, materialgjenvinning og ombruk. Da må det gjøres noe på større skala enn de nye lilla posene under vasken på kjøkkenet. God kildesortering er ikke nok. Et sted å starte er å muliggjøre og insentivere gjenbruk, leie og full utnyttelse av ressursene og materialene vi allerede har.

Looping jobber for et fullverdig økosystem for gjenbruk, der produkter og emballasje spores og følges gjennom sin levetid – slik at ingenting “bare blir” avfall. Vi har tro på at næringslivet kan ta ledende rolle i å ta i bruk gjenbrukstjenester, men de trenger riktige insentiver fra myndighetene.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.