Foto: Ole WiigFoto: Ole WiigFoto: Ole WiigFoto: Ole Wiig

Innlegg: Arendal – norgesmester i byutvikling?

Det skjer mye positivt i Arendal om dagen – i Sørlandets mest dynamiske by - og mye tyder på at byen er i ferd med å bli norgesmester i byutvikling.

2016 ble et viktig vendepunkt for Arendal. Det kom inn nye tanker om vekst både mellom husene, og større tanker om ny industri. Vi i NSW Arkitektur vant konkurransen om den nye bydelen Fløybyen 21. april 2016, og samme dag leverte Arendal sin første henvendelse om batteri-industri i kommunen. Samme år fikk Arendal ny næringssjef. Ti år tidligere fikk Arendal ny havnefogd. Arendal har fått et stort løft, og 22. desember i fjor kom ny positivisme med batterifabrikken til byen. Arendals gode byutvikling siste fem årene er blitt lagt merke til.

Jeg er imponert over det politiske miljøet i Arendal som samlet sett får til vedtak med hele 12 politiske partier fordelt over 39 bystyrerepresentanter. Det er høyt nivå på panelsamtalene jeg har deltatt i når Arendal er blitt diskutert politisk. Og mens Norges beste gründer er vokst opp bak dagens rådhus, er det en herlig blanding av ildsjeler og ledere i kommunal virksomhet og organisasjonene som virkelig får til det beste for byen.

Vokal prest
Tidligere i år var Agderposten full av nedsnakking av egen by. Mest vokal var Einar Gelius som mente at matserveringen, taxinæringen og kommunens fremtid var dyster. Etter å ha deltatt på 15 arrangementer under Arendalsuka har jeg observert følgende: Arendal har gått fra å være møtested for diskusjon, til å være referanseby for alle landets byer på god byutvikling. Havnefogden har gode planer for ny havn, elbåtproduksjonen er i gang. Det er åpnet for hurtiglading av elbåter foran Blom, og en tverrfaglig gjeng har fått god respons på å bade i kveldssol i Galtesund. Vår perspektivtegning på hvordan fremtidens industri blir i Eyde energipark er også blitt godt mottatt internasjonalt. Restaurantmaten er uten unntak blitt vesentlig bedre siden NSW vant konkurransen om Fløybyen for fem år siden, purkene er bedre hos Jørgensen, og fish and chips på Nidelv restaurant smaker utmerket. Kollektivtilbudet er blitt bedre og rimeligere i Arendal.

17 minutter eller 17 sekunder
Da Glassheisen ble åpnet 6. august i år, ble ordførere Robert Nordlis åpning med en hånd på båndet, mens han klippet båndet på nytt viet stor oppmerksomhet. Siden den dagen har Torvet blitt bundet sammen med den nye bydelen og Arendal har fått et foregangsprosjekt om en ny måte å tenke byutvikling på. Det første arrangementet i Fløybyen ble arrangert mandag morgen på Arendalsuka. Temaet var den grønne industrien, og sammen med Morrow, Beyonder, BRUS, Advansia og Kongsberg, diskuterte vi rammevilkår og hva nye industrietableringer gjør med byene våre.

God utvikling for Torvet
Da NSW beskrev hvorfor den nye forbindelsen fra Torvet til Fløybyen i 2016, brukte vi følgende ord: «Den varierte butikkmiksen i sentrum har endret seg betraktelig de senere årene. Torvet som byens midtpunkt har mistet mye av sin livskraft. Torvhandlerne er stort sett borte og flere av de gamle identitetsskapende tilbudene er også borte. Tilbake ligger et flott byrom som mangler liv og virksomhet». Jeg har snakket med flere aktører de siste ukene, og Torvet har fått nytt liv, sentrum er styrket gjennom hele året. Og den gode filantrop Sparekassa som finansierte lekeplassen på Torvet i 2015, har skapt et bedre sted foran sine lokaler. Forbindelsen mellom Torvet og Fløybyen er noe mer enn en instagramvennlig opplevelse, men tar bare 17 sekunder.

Syv løft med heisen
Det er syv løft med den nye forbindelsen mellom Torvet og Fløybyen som nå er skapt. Glassheisen bidrar til å styrke videre liv i det flotte Fylkeshuset (Harald Ramm Østgård, 1978). Kuben vil få flere besøkende fra sentrum. Mange vil ta heisen opp, og gå ned den kommende gangaksen (forbi Vakttårnet) til Hylleveien, og videre bort Kastellveien til Nesbakken og Pollen. Andre vil bruke heisen for å besøke alt som skal skje i Arendal fengsel. En nydelig kunstakse utvikler seg fra Tyholmen til Torvet til Fløybyen og videre til både Bomuldsfabriken og kunstarena Torbjørnsbu gruver. Da Fylkeshuset ble bygget, var det stor motstand fordi Naturparken fikk et bygg, i dag er Naturparken en nydelig bypark med villere natur enn før. Og sist, men ikke minst, er forbindelsen til Arendal stasjon med på å styrke tilgjengeligheten til alle som reiser med tog, meg selv inkludert.

Visuell opplevelse
For NSW i 2016 var det viktig at den nye forbindelsen ble godt synlig og at den visuelle opplevelsen fra hele byen skaper nysgjerrighet. De to heisene har en kapasitet på 18 personer hver. Det er plass til sykler, som både gjør sentrum mer tilgjengelig, og som skaper raskere og hyggeligere tilgang. Det selges trolig for første gang over 100 000 elsykler i Norge i år, også i Arendal er salget godt. Men folk flest har ikke elsykkel, og heisen tilgjengeliggjør Fløybyen for rullator, rullestol og skaper nye forbindelser for den største målgruppen; de gående.

100 000 turer blir en viktig milepæl
Nylig rundet Glassheisen 30 000 turer. Min spådom er at den nye forbindelsen passerer 100 000 turer når Glassheisen feiret ett år. Forskere fra Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet, Transportøkonomisk Institutt, Universitetet i Agder og Oslomet viste på Arendalsuka at Arendal er interessant. Innen byplanlegging blir trolig Glassheisen et internasjonalt foregangseksempel på hvordan mikromobilitet løses med bevisst arkitektur. Mens andre steder bruker pisk for å redusere biltrafikken, er Glassheisen så langt Norges største gulrot.

Arendals byutvikling - største debatt i år
Den største byutviklingdebatten på Arendalsuka i år var på Torvet og dreide seg om Arendal, og den hyggeligste debatten var i bakgården til Østregate 9 – som rimer på Mike Fuller-Gee. Den positiviteten som nå råder i Arendal sentrum, med godt arbeid fra Arendal by, Arendal Næringsforening og «Med Hjerte for Arendal» og en kommuneplan som bidrar til flere boliger og nye sentrumskvaliteter er i Norgeseliten. Oppgraderingen av Langbryggen er klar til sommeren, og blir et flott løft. Og selv om vi ikke skal se tilbake, er Kulturkammeret en suksess. Mens det i 2016 var tre hoteller i sentrum, er det nå blitt fem. Mesternes mester og Partilederdebatten har vist at Arendal er en fantastisk destinasjon for konferanser, ferie, kulturopplevelser, og sentrum er først og fremst blitt skikkelig bra for alle som bor i Arendal. Den største reiselivsindustrien i Arendal er folk som besøker arendalitter. Nå er grunnlaget lagt for et levende sentrum og gode opplevelser hele året.

Takk, Arendal
16. september starter konferansen «Fremtidens kommuner» i Arendal. Det er mange flinke kommuner i dette landet, men for meg er Arendal i ferd med å bli blitt norgesmester i byutvikling. Det er derfor viktig å fortsette den gode og viktige utvikling av sentrumskjernen, som er Arendals identitet - byen med kvadratur og kai, øyer og holmer, blått hav og grønne åser. Sentrumskjernen muliggjør i dag en bærekraftig og sosial livsstil, og det gjenstår å se om politikerne vil ta tak i det store potensialet som ligger i å vitalisere sentrumskjernen og randsonene til sentrum.

Gratulerer, Arendal!

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.