– Nok en gang går Ap og Høyre i front for å ta Norge i feil retning, sier Senterpartiets Lisa Marie Ness Klungland, medlem av Stortingets energi- og miljøkomité. Foto: Jonas Been Henriksen / NTB
Innstillingen om omstridte EU-direktiver levert – bred støtte i Stortinget
To komiteer leverte tirsdag sine innstillinger om å si ja til tre EU-direktiver om energi og miljø. Direktivene har støtte fra Ap, Høyre, Venstre, MDG og KrF.
Både energi- og miljøkomiteen og utenriks- og forsvarskomiteen leverte innstillingene om fornybardirektivet, bygningsenergidirektivet og energieffektiviseringsdirektivet tirsdag, skriver NRK.
Strid om innlemmelse av de tre direktivene førte til at Ap-Sp-regjeringen sprakk i januar. Arbeiderpartiet sto hardt på at direktivene skulle godkjennes så raskt som mulig.
Sp, Frp, SV, Rødt imot
– Senterpartiet vil ha lave strømpriser for folk og næringsliv. Da må vi ta tilbake nasjonal kontroll over krafta vår og ikke dilte etter EUs dysfunksjonelle strømsystem. EUs fjerde energimarkedspakke må vurderes samlet fordi direktivene henger sammen. Nok en gang går Ap og Høyre i front for å ta Norge i feil retning, sier Senterpartiets Lisa Marie Ness Klungland, medlem av Stortingets energi- og miljøkomité, i en kommentar til NTB.
Også Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt går imot innstillingen.
– Rødt er særlig kritisk til fornybardirektivet, som tvinger norsk industri til å kjøpe meningsløse opprinnelsesgarantier for å «bevise» at de bruker fornybar kraft. I tillegg øker direktivet presset på naturen, blant annet med kortere frister for konsekvensutredninger. Det er alvorlig, sier Sofie Marhaug (R) til NRK.
Ren energi-pakke
Partiet mener at EU og EØS brukes til å slå ned på sosialt rettferdige løsninger og demokratisk kontroll over kraften.
– Senest i dag ble det hevdet at norgespris på strøm liksom er i strid med EØS-avtalen. Nå har tilhengerne av det usosiale markedet fått enda flere argumenter fordi direktivene knytter Norge enda tettere til EUs energiunion, sier hun.
De tre energidirektivene er en del av EUs Ren energi-pakke, som består av i alt åtte direktiver og forordninger. De øvrige fem blir liggende i skuffen i hvert fall ut neste stortingsperiode om Ap får fire nye år, har statsminister Jonas Gahr Støre slått fast. Dette har imidlertid vekket irritasjon i EU.