<p>– Det er ikke vanskelig å legge belegningsstein selv, men trenden er at stadig flere setter bort jobben, sier Kim Folkmann og Øystein Fagermo i Aaltvedt. Foto: Svanhild Blakstad</p>Hagemessen 2019. Aaltvedt demonstrerer legging av belegningsstein. Foto: Svanhild BlakstadAaltvedt på Hagemessen 2019. Foto: Svanhild BlakstadHagemessen 2019. Kim Folkmann i Aaltvedt viser hvordan man kan legge belegningsstein selv. I bakgrunnen Øystein Fagermo. Foto: Svanhild BlakstadKim Folkmann og Øystein Fagermo i Aaltvedt. Hagemessen 2019. Foto: Svanhild Blakstad... og slik ser det ferdige resultatet ut. Foto: Svanhild BlakstadTerje Fagermo viser forskjellen på hvordan vannet responderer på impregnert og uimpregnert belegningsstein. Foto: Svanhild Blakstad

- Ikke noe hokus-pokus å legge belegningsstein selv!

Belegningsstein er populært i norske hager og innkjørsler. – Med litt nøyaktighet er dette en jobb man fint kan gjøre selv, sier anleggsgartner Kim Folkmann i Aaltvedt.

Folkmann er distriktssjef i betongsteinprodusenten Aaltvedt og sammen med kollega Øystein Fagermo ga han Hage.no en rask demo på Hagemessen på hvordan man skal gå frem når man skal legge belegningsstein.

– Å legge selve steinen er ikke vanskelig, men man må være veldig nøye med settelaget, som er selve underlaget for steinen, sier Folkmann mens han demonstrerer hvordan han jevner dette ut og får det rett.

– Det er stor interesse for stein i norske hager og uterom, men de siste årene ser vi at stadig flere setter bort jobben til profesjonelle fremfor å gjøre den selv, sier Øystein Fagermo.

Han påpeker at det kan ha flere årsaker:

– Mange tror det er for komplisert å gjøre selv, men det går også på at folk ikke har tid eller har fått bedre råd slik at kan leie noen til å gjøre jobben.

Likevel slår begge fast at dette arbeidet er noe mange fint kan få til hvis de er litt handy og nøyaktige.

–  Selve leggingen av steinen er ikke noe problem for en privatperson, men man må gjerne leie en entreprenør til å gjøre gravejobben - eller leie en minigraver selv,  sier de.

Begge opplever at etterspørselen etter stein er økende, etter at asfalt har vært i skuddet i noen år.

– Byggvarehusene holder det ofte minikurs, og det ligger også mye god informasjon ute på nettet med blant annet instruksjonsfilmer som viser prosessen trinn for trinn, sier Folkmann.

– Nå som våren er i skikkelig gjenge ser vi at det er utrolig mange som søker etter informasjon om disse tingene. Lysten til å bygge selv er der, og det er mange som får det til avslutter Fagermo.