Husk at du utsetter juletreet for betydelig vind og kulde når du frakter det hjem på biltaket.

Ikke gi juletreet kuldesjokk

Selv om du behandler juletreet etter alle kunstens regler, kan det likevel hende at det begynner å drysse. Dekk til treet hvis du må frakte det hjem på biltaket, ettersom det er følsomt for vind og temperatursvingninger.

Juletreet har en selvsagt plass i norske hjem, men det er ikke nødvendigvis slik at de fleste trærne kommer fra Norge. I fjor ble det importert rekordmange juletrær, hele 328 128 trær, mens eksporten av norske juletrær kun omfattet 1000 trær.

Skog og landskap har laget en egen juletreguide hvor man finner utførlige tips om hvilke type juletrær som finnes på markedet, og ikke minst om hvordan du går frem for å bevare treet grønt og fint gjennom hele julen. Det er nemlig fullt mulig.

Den store juletreguiden

Ikke gi treet kuldesjokk
Men selv om du behandler juletreet etter alle kunstens regler, kan det likevel hende at det begynner å drysse. Og årsaken til dette har du kanskje ikke tenkt på: treet kan ha vært utsatt for sterk vind. Selv om det er vindstille ute!

Hvis du legger juletreet på biltaket og kjører i 50 kilometer i timen føles det for treet som om det blir utsatt for stiv kuling. Økes farten til mellom 60 og 70 km/t tilsvarer det sterk kuling, og i det du svinger ut på motorveien er det blitt til en liten storm!

Og verre blir det. Hvis vi anser at en normal desembertemperatur ligger mellom null og fem minusgrader, tilsvarer det en temperatur fra minus åtte til minus 15 i 50 km/t. Mellom 60 og 74 km/t økes temperaturen til mellom minus ni og minus 16, og i hastigheter mellom 75 og 88 km/t når en temperaturer på minus ti til minus 17 grader.

Dette kan gi treet et formidabelt temperatursjokk, og merk at vi i dette eksempelet kun har tatt utgangspunkt i moderate temperaturer. Er det kaldere der du bor blir differansen mellom faktisk temperatur og effektiv temperatur enda større. Derfor bør du i det minste dekke til treet når det fraktes på et biltak, så har du gjort hva du kan for juletreet før det akklimatiseres og kan ende opp som julens midtpunkt i stuen – med alle nålene intakt.