Ikke bortkastet Birken-innsats

Vinden ødela for Birkebeinerrennet 2014, som den gjorde i 2007. Rundt 17.000 løpere var påmeldt årets store skirenn, men alle måtte i år gå skuffet hjem uten å kunne fullføre prøvelsen eller å kunne ta med seg et velfortjent merke.

Disse løperne har lagt ned en enorm innats gjennom hele året for å trene seg opp til denne skifesten. Også arrangøren har lagt ned en enorm innsats i forberedelser, det samme har flere av samarbeidspartnerne. Mange tusen dugnadstimer legges hvert år ned i rennet.

Men Birken er også blitt blodig alvor for mange av løperne, og det gjelder ikke bare for eliteløperne. Mange trener vanvittig mange timer for å komme i toppform til Birkebeineren, de kjøper inn dyrt utstyr og har ellers lagt alt til rette for å klare merket, slå naboen eller kollegaen. Vi har derfor stor forståelse for at mange ble sinte og irriterte da arrangøren valgte å avlyse rennet. Spesielt ettersom vinden løyet utpå formiddagen. Men arrangøren gjorde nok det eneste riktige, med opplysningene de satt på da avgjørelsen ble tatt. Man har argumentert for at dette er en utendørs idrett, og at sekken til løperne burde vært fylt opp av varme klær og så videre for å kunne klare en tøff tur over fjellet. Men man kan ikke risikere med folks liv og helse. Med 17.000 personer på startstreken er dette en massemønstring, og ikke en elitesatsing. Å sende titusenvis av løpere over fjellet, noen av dem nærmere 90 år, hadde vært en risikosport i været som hersket i morgentimene lørdag. Noen kalte avlysningen en katastrofe. Men om noen hadde blitt hardt skadet eller om liv hadde gått tapt, ville det virkelig vært en katastrofe. Man må i slike situasjoner være føre var.

Nå er det jo slik at ikke alle disse forberedelsene har vært bortkastet selv om man ikke fikk gå rennet. Alle disse treningstimene har gjort godt for mange kropper. Ikke minst er Birkebeinerrennet blitt en stor suksess i næringslivet, og mange har kommet bedre i form som følge av dette. Det er selvsagt surt for både løpere og arrangør å måtte avlyse, men det er bare å se fremover. Det er mindre enn ett år til neste gang. Mange av de som går rennet, er nok også nå ekstra giret til å forberede seg til Birkebeinerrittet senere i år.

Det var også mange som gikk FredagsBirken og Stafettbirken, og de fikk seg en flott tur over fjellet.

Les mer om det arrangementet her.

Byggeindustrien/bygg.no er sammen med Norcem og Weber/Leca hovedsponsor for Birkebeinerarrangementene, og sto klare med 175 løpere på vårt lag lørdag.