Illustrasjonsfoto.

IKEA skal bygge varehus i Ålesund

IKEA har fått godkjent planene sine om et varehus på Moa i Ålesund.

- Dette var en utrolig hyggelig beskjed nå rett før jul. Det er en julegave til både oss i IKEA Norge, og til kundene våre på Nordvestlandet, sier prosjektutvikler i IKEA Norge Pål Walberg i en pressemelding.

IKEA Norge har nå fått en godkjenning fra IKEA sentralt til å gjennomføre tomtekjøpet på Moa. Kjøpskontrakten mellom IKEA og Ålesund kommunale eiendom (ÅKE) blir dermed ferdig signert rett over nyttår.

Skal rekruttere 250 nye medarbeidere
IKEA-varehuset på Moa blir etter planen 20 000 kvadratmeter. IKEA kommer til å ansette rundt 250 nye medarbeidere når varehuset kommer.

Nå starter IKEA opp reguleringsarbeidet i samarbeid med kommunen. Erfaringsvis tar slike prosesser mellom 1,5 – 2 år. Det tar minst ett år å bygge varehuset. På grunn av andre parallelle etableringer er det foreløpig uklart når varehuset på Moa vil åpne dørene. Hvis alt går etter planen, vil varehuset stå klart tidligst i 2021.

- Når vi jobber med mange etableringer samtidig sånn som nå, tar det dessverre litt tid. Vi i IKEA ønsker å være en god nabo i de områdene vi etablerer oss i. Derfor trenger vi å gjennomføre en grundig reguleringsprosess, der vi får lagt planer for varehuset og nærmiljøet rundt. Vi ønsker å ha en god dialog med alle aktører i nærområdet, sier Pål Walberg.

- Regionen blir mer attraktiv
Kommunalsjef i Ålesund kommune, Ronny Frekhaug, mener at et IKEA-varehus vil ha flere positive effekter for Ålesundsregionen.

- Det er en gledelig nyhet for Ålesund at det nå er bestemt at IKEA kommer hit. Dette vil styrke Ålesund som et landsdelssenter og innebærer også en styrking av attraktiviteten til hele Ålesundregionen. Samtidig vil det også skape mange nye arbeidsplasser ikke bare for Ålesund, men også for nabokommunene. Vi ønsker IKEA hjertelig velkommen, sier Ronny Frekhaug.

Mest tilgjengelig på Moa
I oktober 2014 vedtok bystyret at IKEA får kjøpe tomt på Moa i Ålesund. Tomten ligger langs Moavegen som er nord for kjøpesenteret, svømmehallen og kirken.

Walberg er godt fornøyd med tomten på Moa.

- Moa er et knutepunkt i Møre og Romsdal, og gjør oss mest mulig tilgjengelig for kundene våre i regionen. For oss er det viktig at det blir lagt godt til rette for at kunder kan reise kollektivt til varehuset. At Moa befinner seg like ved det største kollektivknutepunktet mellom Bergen og Trondheim, vil være avgjørende for at folk velger buss framfor bil, sier Pål Walberg.

- Nå har bystyret vedtatt både reguleringsplanen for E136 og bypakke Ålesund. Det betyr at alt ligger til rette for at veikapasiteten på Moa vil bli mye bedre i framtiden. Vi vil nå snakke med Statens Vegvesen og kommunen for å arbeide med gode trafikkløsninger for Moa. Dette har vi god erfaring med fra flere andre etableringsprosesser, legger han til.

Åpner IKEA service & pick-up point over nyttår
IKEA service & pick-up point åpner i Ålesund allerede i januar. Ålesund blir et av de første markedene i verden til å teste ut det nye konseptet, som gjør det enklere for folk i Møre og Romsdal å handle på nett.

- Vi gleder oss til å åpne dørene i Ålesund om ikke lenge. Da blir IKEA mer tilgjengelig i Møre og Romsdal imens arbeidet med varehuset pågår, sier Pål Walberg.

IKEA service & pick-up point er både en vareutlevering og et 600 kvadratmeter stort utstillingsrom for kjøkken, bad, soverom og sofa. Her får kundene hjelp til å planlegge, bestille og hente 8 500 produkter fra IKEA.no. Alle kjøp skjer på nett. IKEAs egne innredningseksperter er til stede i Ålesund, slik at IKEAs design og funksjonelle løsninger blir lettere tilgjengelig.