Høsten er tid for rengjøring og vedlikehold av markiseduken.

Husk vedlikehold av markisen

Holder du markisen ren og pen varer den lenger. Om du ikke vedlikeholder markisene for pollen, veistøv eller sur nedbør, vil du over tid få jordslag og grønske.

For at du skal beholde markiseduken pen lengst mulig, bør du vaske den med mildt såpevann hver høst og vår. Du kan gjerne bruke en svamp, oppvaskbørste eller lignende for å fjerne flekker, men unngå å bruke høytrykksspyler og sterke vaskemidler.

Sterke vaskemidler eller vaskemidler som inneholder slipemidler fjerner impregneringen og ødelegger markisedukens beskyttelse og evne til å frastøte regn, bruk derfor Zalo eller grønnsåpe uten salmiakktilsetning og lignende.

Jordslag eller grønske

Jordslag er muggdannelser på tekstiler og vises som mørke flekker. Når tekstiler som for eksempel en markiseduk utsettes for varme og fuktighet over tid, angripes de raskt av mugg- og svertesopper.

For å forhindre jordslag bør du jevnlig børste bort støv og smuss, og skylle markisen med hageslangen. Vent med å rulle inn duken til duken er helt tørr, dersom markisen rulles inn våt risikerer du å få grønske på duken. Om du må rulle den inn, bør du rulle den snarest ut igjen og ikke la den være innrullet våt mer enn to til tre dager før du ruller den ut igjen for tørk.

Tips

Husk at markiseduken om vinteren må være innrullet ved snøvær for ikke å bli tynget ned og skadet.

- Har du først fått jordslag på markiseduken kan du lage et blandingsforhold hvor du blander eddik(35 prosent eddikessens) og vann. Forholdet er 1 liter vann og 2 desiliter eddik. Siden markiseduk egnes lite til å legges i bløt over natten, kan det være behov for sterkere blanding. Smør på blandingsforholdet på det stedet eller området som er angrepet. La dette virke i ett døgn før du vasker det av med fuktig svamp, sier Egil Aamodt, Daglig Leder hos Lunex/Markisemannen.

Etter-impregnering

Etter å ha vasket duken kan man etter-impregnere duken selv:

- Etter vask av markiseduken er det viktig at den er helt tørr før man begynner

- Påfør impregneringsvæske med dusjflaske, bruk gjerne teltimpregnering eller båtkalesjeimpregnering som man får kjøpt hos de ulike byggevarehusene.

- Det er viktig å bruke mye impregneringsvæske, duken skal være gjennomfuktet

- La markiseduken tørke før markisen kjøres/rulles inn.