Høyre likevel ikke for bilfritt Oslo sentrum

Etter at miljø- og klimaministeren først ga sin støtte, skyter Høyre nå ned forslaget fra det nye byrådet i Oslo om et bilfritt Oslo sentrum.

I et VG-intervju fredag gikk miljø- og klimaminister Tine Sundtoft (H) langt i sin støtte til et bilfritt Oslo sentrum og sa at hun er veldig positiv til at sentrum i de store byene blir fri for privatbiler. Etter intervjuet la hun ut en melding på sin offentlige Facebook-side, der hun skriver at uttalelsene hennes i VG ikke er helt presise.

– Verken regjeringen eller Høyre er enige i forslaget fra det nye rødgrønne byrådet i Oslo, skriver Sundtoft.

Ifølge VGs opplysninger skjedde dette etter massivt press fra andre toppfolk i Høyre og fra Statsministerens kontor.

Linda Hofstad Helleland, leder i partiets leder i Stortingets transportkomité, skriver i en epost til VG at Høyre er sterkt imot forslaget som det nye Ap-MDG-SV-byrådet i Oslo har programfestet.

– Vi mener det røde byrådets planer om å stenge for all personbiltrafikk innenfor Ring 1 er en dårlig løsning for Oslo by og regionen, og det blir enda dårligere når det ses i kombinasjon med at de ikke ønsker å bygge ut E18, skriver Helleland.

Jan Bøhler, leder i Oslo Ap, sier han vil kreve en avklaring fra statsministeren:

– Jeg vil utfordre Erna Solberg til å oppklare hva som er Høyres og regjeringens mening. Det er meget viktig for det videre arbeidet med bilfritt sentrum i Oslo og andre byer, og for hvordan Norge skal kunne følge opp EFTA-domstolens dom mot Norge om helsefarlig luft, sier Bøhler.