Arbeidstilsynet var på besøk på Ris ungdomsskole i Oslo under NCC sin HMS-uke. (Foto: Undervisningsbygg)

HMS-uke med tilsyn på Ris ungdomsskole

Under NCC Construction sin HMS-uke, gjestet Arbeidstilsynet byggeplassen på Ris ungdomsskole i Oslo.

NCC Construction, som er Undervisningsbyggs totalentreprenør i byggeprosjektet på Ris, har trygg arbeidssituasjon på byggeplassen og sosial dumping som hovedfokus under HMS-uka i år.

I år har en rekke av tilsynene til Arbeidstilsynet også handlet om sosial dumping.

- Det er bra at Arbeidstislynet retter fokus mot trygghet på byggeplassen, sierUndervisningsbygg sin prosjektleder i Undervisningsbygg, Pia Sylvie Berg i en pressemelding.

Anne Sørum i Arbeidstilsynet sier at hovedregelen for HMS er at det er ledelsen i bedriftene som skal legge til rette for gode rutiner og et trygt arbeidsmiljø, men at det er arbeidstakerne som må ta ansvar selv i hverdagen.
- Kjappe løsninger hvor man «skal bare», er i verste fall livsfarlig, sier hun.

Oppgradert og ny skole

Ris ungdomsskole blir oppgradert i en tredelt jobb. Hovedbyggene, det eldste fra 1920 blir totalrehabilitert. Det settes opp et nybygg på ca 3.500m2, som alt er godt på veg, og det skal i tillegg opprettes et idrettsanlegg med fotballbane og løpebane. Skolen med plass til 630 elever på 8-10 trinn skal åpne til skolestart neste høst.

Flere tilsyn enn planlagt

Arbeidstilsynet har så langt i år gjennomført 3738 tilsyn. De hadde planlagt 3000 tilsyn, men de satte opp flere kontroller etter økt fokus på sosial dumping. 2000 av kontrollene har vært sammen med andre etater som politiet og skatteetaten, spesielt med tanke på lovbrudd innen sosial dumping.

De fleste tilsynene har vært hos bedrifter med mellom ti og 50 ansatte. Det er flest mangler i planer for SHA og det er mange farlige situasjoner med jobbing i høyden, hvor det er mangelfullt eller feil oppsatte stillaser.