De nye planene for området foran Børsen omfatter næringsbygg og park. Illustrasjon: Grape Architects
De nye planene for området foran Børsen omfatter næringsbygg og park. Illustrasjon: Grape Architects

Her de nye planene for området foran Børsen

Onsdag lanseres Hav Eiendom og Grape Architects sine nye planer for området foran Børsen i Oslo.

De nye planene inkluderer et næringsbygg på sørsiden av tomten og en park på rundt 8.500 kvadratmeter, skriver Hav Eiendom i en pressemelding onsdag.

– Med disse planene ønsker vi å skape de ideelle rammene for et godt og aktivt byliv, og et

trygt sted å være for Oslos befolkning, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom.

Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, på området slik det ser ut i dag. Foto: Hav Eiendom
Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom, på området slik det ser ut i dag. Foto: Hav Eiendom

– Vi har laget et planforslag som både inkluderer en offentlig tilgjengelig park, og næringsbygg med åpen og inkluderende første etasje. Dette mener vi vil legge til rette for mat, drikke og opplevelser som gir liv til parken og skaper et område som vil trekke folk og skape byliv, sier Kalland.

Tomten står i dag tom, og brukes først og fremst til av- og påstigning ved buss for tog.

I 2003 vedtok bystyre i Oslo kommune å regulere tomten for næringsbygg og park. De som fremmet løsningen, var representanter fra SV, Venstre, Høyre og Arbeiderpartiet. De opprinnelige tegningene hadde to næringsbygg. Hav Eiendom foreslår å samle bebyggelsen på tomtens sørside og dermed frigjøre areal til et større sammenhengende parkområde.

– Ved å dra bygningsmassen mot den ene siden, frigjør vi mer til park. Vi ønsker å fjerne gjerdet rundt Børsen, og tilbakeføre byens eldste park – Børsparken – til befolkningen. Til sammen vil parken få et areal på rundt 8.500 kvadratmeter, forteller Kalland.

Tidligere i høst gikk skipsreder Fred. Olsen og Snøhetta-partner Kjetil Thorsen ut i Aftenposten og foreslo en stor hage på tomten.

– Differansen mellom størrelsen på vår planlagte park og eksempelvis Fred. Olsens ønske, er kun 2.400 kvadratmeter, men kostnadsdifferansen er svært høy. Vårt forslag betyr at Oslo kommune ikke trenger å dekke noen kostnader for opparbeidelse av parken, samtidig som viktige inntekter til Oslo Havn sikres, avslutter Kalland i pressemeldingen fra Hav Eiendom.