Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Helgeland Betong har meldt oppbud

Helgeland Betong er en av Nord-Norges største betongelementprodusenter, og virksomheten har røtter 70 år tilbake i tid. Nå er selskapet konkurs.

Ifølge proff.no hadde selskapet en omsetning på nær 63 millioner kroner i 2021, med et underskudd på cirka 3,2 millioner, og 20 ansatte.

– Etter flere år med negative tall og et vanskelig marked har dessverre Helgeland Betong måtte meldt oppbud til Helgeland Tingrett i dag, skriver selskapet i en pressemelding mandag.

– Det har vært forhandlinger med banken og vurdert tilført ny kapital uten at det har lyktes. Overhalla Betongbygg kom i fjor inn på eiersiden, og Helgeland Betong faset da ut sin prosjektvirksomhet og gikk over til å bli en ren leverandør til Overhalla Betongbygg og andre kunder, heter det i meldingen som er signert styreleder Arnt Ove Amdal i Helgeland Betong. Amdal er administrerende direktør i Overhalla Betongbygg.

I meldingen skriver selskapet videre at fra høsten 2022 har markedet endret seg totalt, og at ordreinngangen er halvert i forhold til tidligere år.

– Årsaker til det kan nevnes korona, krig i Ukraina med økte råvarepriser, lakseskatt, renteøkning som har ført til ren pessimisme i markedet. Da Freyr la ned sine byggeplaner i Mo i Rana i vinter, som Overhalla Betongbygg og Helgeland Betong hadde kontrakt på, forsvant også ordrereserve. Dette har medført også at det øvrige markedet nærmest stoppet opp i Regionen. Dette sammentreffer også med at det er en stor nedgang i boligbygging på landsbasis. Med lakseskatten stopper også utbyggingen av næringsbygg langs kysten, som er et stort marked for Overhalla Betongbygg som i neste omgang hadde blitt leveranser til Helgeland Betong, skriver selskapet.

Konkursen skal ikke påvirke kontrakter som Overhalla Betongbygg har inngått.

– Det er derfor med stor beklagelse at bedriften melder oppbud til ansatte hvor mange har lang ansiennitet i bedriften. Det er nær dialog med NAV for å sikre til en smidig løsning i forbindelse med oppbudet, sier Amdal i meldingen.