DNT: Vil hjelpe kommunene til bedre folkehelse

Turistforeningen vil gjerne hjelpe kommunale myndigheter med å holde folk friske og yrkesaktive, og mener at kommunene blant annet må tilrettelegge utearealer og parker for befolkningen.

Det er ventet at Den Norske Turistforenings (DNT) landsmøte i Geiranger lørdag vil vedta en resolusjon om foreningens plass i arbeidet for bedre folkehelse.

DNT-leder Kristin Krohn sier at kommunene må tilrettelegge utearealer, parker, nærmarker, turstier og sykkelveier, men at andre må lede an i aktivitetene.

– Toget går, men Turistforeningen har et suverent utgangspunkt for å «hoppe på» og ikke bli stående igjen på perrongen, sier Krohn Devold.

Begrensede midler
I sin tale til landsmøtet fredag pekte Krohn Devold på at kommunene etter loven har ansvar for problemstillinger som har med folkehelsen å gjøre.

– Men midlene er begrenset. De lokale frisklivssentrene – på kommunal eller fylkeskommunal basis – vil ikke få gjort noe uten frivillige samarbeidspartnere. Friluftslivet er tre ganger større enn idretten i aktivitetsvolum, og 80 prosent av befolkningen oppgir friluftsliv som den aktiviteten de kunne tenke seg å gjøre mer av. Den Norske Turistforening må gjøre dette mulig, konkluderte Krohn Devold.

1001 turforslag
Turistforeningens og NRKs felles friluftsportal ut.no hadde fredag premiere på et nytt 3D-kart, som ikke bare gjør portalen unik i internasjonal sammenheng men også presenterer hele 1001 turforslag i nærområdet.

– Vi har lenge hatt mange turforslag i fjelltraktene, men nå har vi fokusert på å få turforslag nær de steder der folk faktisk bor, sier webredaktør i Turistforeningen, Christian Strand.

– Men jobben er ikke over. Det er fortsatt mange steder i landet som vi har få eller ingen turforslag fra, sier han.

Han peker på at alle turforslagene nå er plassert på kartet. Når man leter i kartet etter informasjon om ett område, finner man også turforslagene, lover Christian Strand i DNT.

Les mer om ut.no her.