Formklippe tuja

Vi har tre store tuja i hagen som står i et blomsterbed og tar mye av solen. Nå er de ca halvannen til to meter høye.

Er det mulig å klippe dem ned til små kuler? Har sett andre har kuler av buksbom i staudebed og dette ser veldig fint ut. Hvis dette ikke er å anbefale, er det da mulig å flytte dem, og når og hvordan bør vi gjøre dette?

Mvh May

Hei May

Jeg tror ikke det vil være spesielt vellykket å forsøke å lage kuler av de store tujaene. Forsøk heller å stamme det opp ved å klippe vekk de nederste grenene, for eksempel likt et epletre før grenene begynner å spre seg utover. Jeg har sett utrolig mange fine resultat av klipping på denne måten. Siden du har flere trær ville jeg gjort det samme med alle sammen, da vil du få enda mer effekt ut av det og lys og sol kommer inn på en helt annen måte enn når trærne utgjør en “mur” til sammen.

Flytting av etablerte trær er alltid en risiko, men du kan gjøre det. Sørg da i alle fall for at dette gjøres tidlig på året, innen den heteste sommervarmen kommer. Grav alltid gropen treet skal flyttes til og gjør denne klar ved å vanne godt innen treet tas opp fra sin opprinnelige plass.

Lykke til, uansett hvilken løsning dere velger!

Med vennlig hilsen
Marit Næss