Varm april gir tidlig avling

Salater og kålvekster kommer en uke før skjema. Og vanning av potetåkeren i april er svært uvanlig.

– Etter en rekordvarm april ser det ut til at vi får en tidlig start på norske salater og kålvekster i år, cirka en uke før det som er normalt, sier Henrik Raastad-Hoel i Bama.

Mot slutten av denne uken vil norskdyrket ruccola og spinat være å finne i butikkhyller over hele landet. Det samme gjelder for salater med hele hoder, som lollo og ekeblad. I neste uke kommer hjertesalaten, og kanskje noe isbergsalat og romano, varsler Bama.

Salatene er stort sett dyrket i Rogaland, som tomatene.

– De norske tomatene har vært å få kjøpt en del steder et par uker, men full markedsdekning får vi først rundt 12.-15. mai, sier Raastad-Hoel.

Kålen kommer
– Inneværende uke mottar vi også de første pallene med tidligkål. Det er i første omgang et beskjedent kvantum, det blir kun en forsmak til de som bor i Oslo-området. Men tilgangen vil øke hver uke fremover, sier Raastad-Hoel.

Rundt 20. mai er det norsk tidligkål nok til alle. Kinakålen er klar et par dager før. Blomkål kan du begynne å se etter den første uken i juni.

– Når den hvite, friske og smakfulle norske blomkålen kommer på markedet, er sommeren virkelig i gang, sier han.

Poteter til pinse
Årets april var fire grader over normalen og den varmeste på 111 år. Også potetdyrkerne merket det.

– I Reddal vest for Grimstad ble det vannet i potetåkeren i slutten av april. Det er helt uvanlig, men i år var det nødvendig, sier Espen Gultvedt i Bama.

Sannsynligvis vil de aller første potetene i større kvanta bli høstet i dette området. Gultvedt antyder 5. – 8. juni.

– Slik det ser ut nå ligger potetene litt foran skjema, mens gulrøttene kommer til normal tid. Blir været bra fremover, kommer også de første buntene med gulrøtter i handelen før pinse, sier Gultvedt.

Mai startet kaldere enn april sluttet. Ankomstdato for norske poteter, gulrøtter og andre rotvekster er det mer usikkerhet rundt, ifølge Bama. Været i mai vil spille en stor rolle.

Yr.no lover imidlertid stigende temperaturer igjen frem mot helgen.

De første jordbærene kommer tidlig i juni, lyder varselet fra Bama, men da først kun i beskjedne kvantum.