Vant designhage til 250 000 kroner

Christina Sørensen fikk gledessjokk da hun fikk vite at den grå betongterrassen hennes i en bygård på Grønland i Oslo blir gjort om til en designhage verdt 250 000 kroner.

- Jeg er heltidsstudent med deltidsjobb. Det eneste jeg har på terrassen i dag er en hengekøye, sier en overlykkelig Christina Sørensen til hage.no.

Magasinet Bo Bedre og Hagen for Alle, i samarbeid med hagedesigner Darren Saines, Mester Grønn og Maxbo, utlyste før påske en konkurranse blant sine lesere om å vinne design og ferdiggjøring av to uterom til 250.000 kroner hver.

Blant 3600 insendte bidrag og tilsammen 15.000 bilder var det Christina Sørensen som trakk det lengste strået.

- Jeg har nesten ikke ord for for glad jeg er, og trenger nok litt tid på å la det synke inn, sier en tydelig rørt vinner. Hage.no er med da hun får beskjed om at hun har vunnet en fiks ferdig designhage til en kvart million kroner.

Fra betongterrasse til frodig oase
Den grå, litt triste betongterrassen på ca 50 kvadratmeter skal gjøres om til en frodig oase med planter, møbler, belysning - og jacuzzi.

- Jeg har alltid hatt en drøm om boblebad, men så langt har det ikke blitt med mer enn drømmen, sier Sørensen. Hun har bodd i leiligheten i 1,5 år, og den er omtrent like stor som terrassen.

Hun forteller at hun i fjor hadde planer om å legge tredekke på betonggulvet, men at det ikke ble noe av på grunn av lekkasje. Siden hun er student har ikke økonomien tillatt noen store innkjøp, bortsett fra en hengekøye.

Kan feire 17. mai på ny terrasse
Hagedesigner Darren Saines har tegnet uteromsløsningen, mens Mester Grønn og Maxbo skal levere planter, materialer og utstyr. Arbeidene starter umiddelbart, og planen er at Christinas terrasse skal stå ferdig til nasjonaldagen.

- Nå kommer jeg helt klart til å invitere venner til 17. mai-fest, sier hun.

Innreder uterom som inne
Bo Bedre-redaktør Grete Sivertsen forteller om en formidabel interesse for konkurransen, som ble arrangert for første gang i år:

 - Vi fikk inn mange tusen forslag og måtte til slutt trekke lodd mellom de mest aktuelle. Det var alt fra enebolighager til den urbane takterrassen. Det er helt tydelig at vi blant våre lesere opplever en stor og økende interesse for hage og uterom, sier Sivertsen til hage.no.

Hun forteller at trenden går mot at folk vil innrede sine uterom som man gjør innendørs.

- Det er stor interesse for møbler, belysning og utstyr - i tillegg til det grønne, sier hun. Utvikling av nye materialer og teknologi gjør at f eks møbler og puter har bedre holdbarhet, og at man kan forlenge utesesongen.

- Som kjent har vi en utfordring med været her til lands, og vi vil gjerne strekke sommeren så lenge som mulig. Med varmelamper, møbler og tekstiler som tåler vårt tøffe klima, er dette nå mulig, sier Sivertsen. Hun har nylig har vært på messe i Milano sett på de siste trendene der.

Sivertsen forteller også at mange har behov for råd og hjelp til å planlegge hagen, både når det gjelder utforming, inndeling i ulike soner, og ikke minst valg av planter.

Her er juryens begrunnelse
"Folk flytter til storbyene som aldri før og Oslos innbyggertall øker år for år. Storbybeboerne har også behov for grønne uterom, men det er kanskje ikke alltid like lett å se mulighetene i trangbodde bymiljøer. Balkonger og takterrasser kan imidlertid gjøres om til frodige oaser i urbane miljøer.

Valget falt til slutt på en terrasse på Grønland i Oslo, en bydel med minimalt med offentlige grøntområder. Bydelen er kanskje noe av det mest urbane vi har i Norge, men har lenge vært belastet og beryktet og har også kommet litt i skyggen av utbyggingen i Bjørvika. Grønland er imidlertid en fremtidsrettet bydel med sin spennende miks mellom ulike folkeslag.

Tanken med vinnerhagen er å skape et lite privat parkmiljø i høyden, og ambisjonen er å vise at man kan skape et spennende uterom på liten plass med en rekke ideer som også kan inspirere folk med større hager."