Gress i blomsterbedet

Plenen formerer seg inn i blomsterbeddet. Vi har bodd i denne hagen i tre år, er er temmelig noviser mht hva er ugress og hva er plante. Har fått rimelig godt overblikk etterhvet hva som er hva i blomsterbeddet, men nå holder gressplenen på å overta beddene. Det er for mye gress å luke uten at jeg også fjerner blomster/stauder. Hva kan gjøres her?

Egentlig kunne jeg tenkt å grave opp hele beddet og så nye blomster, men synes dette er litt trist også. Blomstene ser friske og fine ut. Noen råd?

Marit

Hei Marit

Jeg synes du skulle få med deg noen som har kjennskap til planter, grave opp hele bedet en gråværsdag og ta vare på de plantene som du ønsker å fortsette med.  Det kan være smart å sette på merkelapper på plantene med navn eller beskrivelse/høyde som du husker det. Plantene legger du i et "hull" eller en liten grøft du på forhånd har gravet, slik at de kan legges nedi der mens du jobber med å kante og jordforbedre bedet. Husk å fylle jord over røttene! Jo gråere og fuktigere dagen er, jo mindre risiko for at plantene får tørkeskader.

Mens plantene hviler i sin "hybel-grøft", blander du opp jorden i det gamle bedet med en sekk kompostert kugjødsel fra plantesenteret, setter ned et kantbånd i metall eller plast der du ønsker at gresset skal stoppe å vokse eller evt. legger ned steiner, slik at du får skilt godt mellom bed og plen.

Husk at steinene gjerne kan ligge på litt drenerende masse (f. eks. grus eller maskinsand).

Hvis du legger en steinkant, skal du huske på å legge oversiden av steinen i samme høyde som plenen, slik at du kan kjøre gressklipperhjulet over denne kanten. Da får du klippet gresset helt inntil steinkanten og du slipper å gå over med kantklipper etterpå.

Når du har fått kantingen på plass, setter du tilbake plantene. Husk å ta de høyeste i midten/evt. bakerst og de mindre ut mot kanten! :) Husk å vanne godt!

Lykke til!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss