Beskjære tuja

Hei!

Vi har akkurat kjøpt et hus hvor det står noen enorme tujaer i hagen.  Disse tar ganske mye sollys og jeg vil gjerne beskjære dem masse. Når  er det beste tidspunktet å gjøre det på? Og vil det bli grønt igjen til sommeren, jeg er nemlig nødt til å beskjære helt inn til det brune. (Det er en type tuja med barnåler).

Mvh Solveig

Hei Solveig

Skjønner godt at du vil slippe sol og lys til. Store Tuja tar både lys og plass. Hvis du må skjære helt inn til det brune, vil det ta relativt lang tid før det blir grønt igjen. Du vil nok ikke oppleve at det vil bli grønt det første året. Skal du beskjære er våren det beste tidspunktet. Husk bare at telen bør være gått før du gjør slike inngrep.

Kan det være et alternativ å fjerne hver annet tre, hvis det er en hekk det er snakk om? Eller noen trær - litt etter litt ... slik at dere ikke blir sittende helt på utstilling.

Et annet alternativ er å fjerne de største (evt. alle) og starte med en ny utforming av hagen, men husk da på at alt som vokser tar lenger tid enn det vi tenker oss! :) Velger du denne løsningen, så fjern heller litt og litt og kjøp Tujaer i en størrelse som nærmer seg den høyden dere ønsker og hold disse nede når de når ønsket høyde. Dette er nok den beste og peneste løsningen.

Lykke til med prosjektet!

Med vennlig hilsen fra Marit Næss